Coverfoto 2 (35)
favorieten
Anticonceptie na de bevalling

Welke anticonceptie na je bevalling?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je baby is nog maar net geboren of er wordt op de kraamafdeling al over voorbehoedsmiddelen gesproken. Je moet je deze vraag echter wel stellen als je niet meteen opnieuw aan gezinsuitbreiding wil doen. Maar welke anticonceptie moet je kiezen? Dit moet je weten.

Waarom anticonceptie noodzakelijk is

Zelfs als je pas 6 tot 8 weken na de bevalling voor het eerst opnieuw menstrueert, kan je daarvoor al ovuleren. Je loopt dus het risico zwanger te worden wanneer je onbeschermde seks hebt. Een ongelukje is snel gebeurd. Als je niet direct opnieuw zwanger wil worden, is het beter om voorzorgsmaatregelen te nemen. Er wordt gezegd dat je beschermd bent tegen zwangerschap als je borstvoeding geeft, de zogenaamde LAM-methode (lactatie amenorroe, het uitblijven van de menstruatie door de melkproductie), maar die is niet betrouwbaar. De borstvoeding moet op verzoek en exclusief zijn, dus enkel borstvoeding en geen flessenvoeding of combinatie van de twee, en je mag maximaal vier uur tussen de voedingen laten.

Anticonceptie onmiddellijk na de bevalling: het condoom

De pil, de pleister of het anticonceptiestaafje kunnen pas vanaf 3 weken na de bevalling worden gebruikt. Je moet dan één cyclus wachten om beschermd te zijn. Het spiraaltje kan niet onmiddellijk na de bevalling worden ingebracht. De meest doeltreffende manier om snel weer intiem te zijn, is met het condoom. Zowel het vrouwen- als het mannencondoom zijn hiervoor geschikt. Het vrouwencondoom vraagt oefening: als het niet correct wordt ingebracht, werkt het niet goed. Je kiest daarom beter om voor het mannencondoom als je er niet mee vertrouwd bent.

Als je borstvoeding geeft of nog veel hormonale schommelingen ondervindt, kan je last hebben van vaginale droogte, ook al is je libido teruggekeerd. Aarzel niet om een glijmiddel te gebruiken dat geschikt is in combinatie met condooms om de seks aangenamer te maken.

De pil: afhankelijk van borstvoeding

Wanneer je de materniteit verlaat, schrijft een gynaecoloog meestal de pil als voorbehoedsmiddel voor. Als je borstvoeding geeft, krijg je een minipil voorgeschreven met enkel progestageen. De gecombineerde oestro-progestageenpillen worden namelijk niet aanbevolen. De minipil is doeltreffend, maar moet op vaste tijdstippen worden ingenomen. Wil je je gebruikelijke pil blijven innemen, dan zal je moeten wachten tot na de borstvoeding. Als je geen borstvoeding (meer) geeft, kan je starten met de pil vanaf de derde week na de geboorte van je kind.

Het spiraaltje: na de postnatale controle

Een spiraaltje kan worden ingebracht zodra je baarmoeder weer de oorspronkelijke grootte heeft. Dat kom je te weten bij de postnatale controle, 6 weken na de bevalling. In het geval van een keizersnede is dat ten minste 8 weken, de minimale tijd voor een optimale genezing. Tot dan zal je een andere anticonceptiemethode moeten gebruiken. Er zijn twee soorten spiraaltjes: met of zonder hormonen. De hormoonspiraal is controversieel, maar maakt het mogelijk hormonen plaatselijk toe te dienen. Een koperspiraal is geschikt voor alle vrouwen.

Andere mogelijke voorbehoedsmiddelen

  • Het hormonenstaafje of anticonceptiestaafje: ook deze anticonceptiemethode is onverenigbaar met borstvoeding. Het geeft elke dag wat hormonen af aan je lichaam waardoor je dus niet aan de pil hoeft te denken! Het is een praktische oplossing als de baby net geboren is.
  • Spermicide: beschikbaar in gel of capsules. Het wordt over het algemeen aanbevolen in combinatie met het gebruik van een condoom voor een optimale doeltreffendheid.
  • De patch/pleister: deze combineert progesteron en oestradiol. Je vervangt de pleister na 4 weken en hij kan 3 weken na de bevalling worden aangebracht. Zo’n pleister is echter niet het meest geschikte voorbehoedsmiddel na de bevalling. Met rusteloze nachten en vermoeidheid, vergeet je misschien wanneer je een nieuwe moet kleven.
  • Opgelet, een cervixkapje of pessarium wordt niet aanbevolen onmiddellijk na de bevalling. Een pessarium is een rubberen kuipje dat je diep in de vagina plaatst, zodat de baarmoedermond wordt afgesloten.

Zogenaamde natuurlijke methoden

Terugtrekken, ovulatiedatum, … Er zijn manieren om zwangerschap te voorkomen zonder hormonen of intra-uteriene apparaten te gebruiken, op voorwaarde dat je je ovulatiedatum kent! Door vermoeidheid kan het moeilijk zijn om je eerste ovulatie na de bevalling op te merken en vooral: je cyclus kan veranderen.

Welke anticonceptiemethode je ook kiest, het is belangrijk dat ze bij je past. Praat met je verloskundige of gynaecoloog. Tot slot, als het verlangen er niet is na de bevalling, is dat ook volkomen normaal. Borstvoeding en vermoeidheid kunnen de zin in seks verminderen. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt!