32
favorieten
Voorbereiding op de bevalling

Puffen, stretchen en blazen


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 18/10/2023

Kijk je met angst uit naar de bevalling? Dat is nergens voor nodig. Er zijn verschillende soorten prenatale therapieën die je leren om rustig te blijven en op een goede manier om te gaan met de pijn van de weeën. Dit is het juiste moment om daarmee te starten – en natuurlijk gaat papa gewoon mee! Dit zijn de meest gekende prenatale therapieën.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Kinesitherapeut

Tijdens prenatale sessies bij de kinesitherapeut leer je onder meer ademhalingsoefeningen en houdingen om de weeën op te vangen, ontspanningsoefeningen en perstechnieken. Je krijgt ook veel informatie over hoe een bevalling verloopt, zodat je tijdens de bevalling zelf rustig kunt blijven.

Yoga

Bij yoga draait alles rond ademhaling: je leert technieken om te ontspannen, en bovendien om je spieren soepel en sterk te houden – wat zeker zal helpen tijdens de bevalling. 

Sofrologie

Sofrologie leunt dicht aan bij yoga, want ook in deze sessies draait alles rond concentratie, ontspanning van de spieren en een rustige ademhaling. Vaak komen ook massages en bekkenkanteling aan bod. 

Haptonomie

Haptonomie is een speciale vorm van fysiotherapie. De nadruk ligt op voelen, aanraken, lichamelijk contact. Je leert contact maken met je kindje, maar ook je lichaam en emoties aanvoelen. Zo leer je omgaan met pijn en weeën. 

Acupunctuur

Acupunctuur kan tijdens je zwangerschap zorgen voor meer energie, en laat je beter omgaan met ziekte of pijn. Dat is handig, zeker nu je liever geen medicatie neemt. 

Er bestaan nog meer prenatale cursussen, die vaak minder gekend zijn, zoals prenatale zang of eutonie. Je kunt met je arts of gynaecoloog bespreken wat voor jou de beste keuze is. Opgelet: niet alle vormen van prenatale voorbereiding worden terugbetaald. Vraag dus best vooraf informatie aan je ziekenfonds.