Vaccin corona carre
favorieten
Voorbereiding op een baby

Ik ben zwanger of heb een kinderwens, mag ik mij vaccineren tegen corona?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Nu de vaccinatiecampagne volop aan de gang is, vraag je je misschien af of het wel veilig is om je te laten vaccineren als je zwanger bent. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) meldt dat zwangere vrouwen zich veilig kunnen vaccineren en raden het zelfs aan. Het virus vergroot de kans op ernstige infecties en leidt soms leiden tot vroegtijdige bevalling. Daarom krijgen zwangere vrouwen vanaf 4 mei voorrang op het vaccin. Ook als je borstvoeding geeft of je een kinderwens hebt, kan je je veilig laten vaccineren.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Ik ben zwanger, mag ik mij laten vaccineren?

Uit een recente studie, blijkt dat corona een duidelijk risico inhoudt voor zwangere vrouwen en hun baby’s. Vooral de kans op een vroeggeboorte is groter bij mama’s die besmet zijn met het coronavirus. Bovendien lopen zwangere vrouwen die COVID-19 krijgen ook een hoger risico op een ernstige vorm van de ziekte. Daarom raadt de HGR aan dat alle zwangere mama’s zich best laten vaccineren, liefst voor de 6de maand van de zwangerschap.

Dit kan zonder enig risico. Cijfers uit de VS tonen aan dat het vaccin veilig is: bijna 87.000 vrouwen waren zwanger tijdens hun vaccinatie, en tot nu toe heeft nog geen enkele mama problemen gehad. Je kan natuurlijk wel reageren op het vaccin, namelijk je even slecht voelen en lichte koorts krijgen. Dit is van korte duur en een goed teken, want dit betekent dat het vaccin effect heeft.

Bovendien biedt vaccinatie tegen corona heel wat voordelen voor zwangere vrouwen. Je voorkomt complicaties van het virus en je maakt antilichamen aan die je doorgeeft naar je baby via de placenta. Ook via de borstvoeding geef je antilichamen door aan je baby. Je beschermt dus niet enkel jezelf, maar ook je baby. Als je nog twijfels of vragen hebt, bespreek dit dan gerust met je huisarts of je gynaecoloog.

Ik ben zwanger, krijg ik voorrang voor het vaccin?

Ja, vanaf 4 mei krijg je voorrang voor het vaccin als je dat wilt. Je zal dit wel zelf moeten melden aan je huisarts, die zal jou dan op de prioritaire lijst plaatsen. Je krijgt dan automatisch een uitnodiging om je te vaccineren met een vaccin van Pfizer of Moderna. Je zal ook meteen vooraan in de rij mogen aanschuiven.

Ik geef borstvoeding, mag ik mij laten vaccineren?

Ja, je kan je zonder risico laten vaccineren. Je geeft bovendien, als je gevaccineerd bent, antilichamen tegen het virus door aan je baby via de moedermelk.

Ik heb een kinderwens, mag ik mij laten vaccineren?

Het is niet waar dat het coronavaccin voor een verminderde vruchtbaarheid zorgt. Er is geen enkele aanwijzing dat het vaccin je vruchtbaarheid zou verminderen. Het is dus niet nodig om je vaccinatie uit te stellen. Het is juist beter om al gevaccineerd te zijn voor je zwanger bent, zo moet je je geen zorgen meer maken dat je ziek zal worden tijdens je zwangerschap.

Bronnen:

VRT NWS: Zwangere vrouwen mogen prioritair gevaccineerd worden: "Zelf melden aan huisarts"

Hoge Gezondheidsraad: Advies 9622 - Vaccinatie tegen COVID-19 bij de zwangere vrouw

De Standaard: Taskforce vaccinatie: ‘Zwangere vrouwen laten zich best inenten voor de zesde maand’