Help, mijn kind is verslaafd aan suiker!
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
Grijpt jouw kind ook liever naar een chocoladekoek dan naar een appel? Kinderen zijn van nature zoetekauwen en worden door de maatschappij ook aangemoedigd om suiker te eten: door reclame, vriendjes, grootouders of een snoepje bij de slager. Lees hier hoe je een suikerverslaving kan herkennen en wat je eraan kan doen.
Wat zijn de negatieve gevolgen van suiker?
Suiker werkt sterk verslavend en heeft een toxisch effect op het lichaam. Niet alleen tast het je tanden aan, het verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas als volwassene. Door van jongs af aan de juiste houding mee te geven ten opzichte van suikers, geef je je kind een goede en gezonde basis voor zijn volwassen leven.
Hoe herken je een suikerverslaving?
Als je suiker eet, krijg je eerst een energieboost. Daarna volgt de dip in de suikerspiegel. Zo’n suikerdip kan je herkennen aan lusteloosheid of net heel druk gedrag. Het lichaam vraagt dan opnieuw suiker om energie op te doen.
Een suikerverslaving bij kinderen kan zich op verschillende manieren manifesteren. Niet enkel op fysiek vlak zijn er gevolgen, zoals druk gedrag en moeilijk in slaap geraken. Ook op psychologisch vlak heeft suikerconsumptie een impact. Klachten die je niet meteen zou linken aan suiker, kunnen een gevolg zijn van een teveel aan suiker, zoals stemmingswisselingen, angstgevoelens, verminderde concentratie en ongewenst gedrag. Dat is niet altijd het geval, maar suiker is een oorzaak waar vaak niet aan gedacht wordt.
Hoe help je je kind van zijn suikerverslaving af?
Je kan ineens alle geraffineerde suikers uit het menu bannen, maar je kan ook stelselmatig afbouwen en gesuikerde tussendoortjes vervangen door gezonde alternatieven. Enkele tips:
- Kies een wortel, een stuk komkommer of kerstomaatjes als vieruurtje.
- Begin de dag met een gezond ontbijt. Geen gesuikerde ontbijtgranen, chocolade- of speculoospasta meer, maar kies voor gezonde alternatieven zoals ongesuikerde yoghurt of vers fruit.
- Drink enkel nog water. Fruitsappen bevatten net zoveel suiker als cola of andere frisdrank. Die kan je ook beter mijden.
Houd vol. De suikerconsumptie drastisch verminderen kan voor afkickverschijnselen zorgen, zoals hoofdpijn en driftbuien. De eerste weken zijn niet makkelijk, maar houd het doel voor ogen.
Bovenal: geef het goede voorbeeld. Als jij als ouder stiekem koekjes eet, dan hebben je kinderen dat snel door. Ga mee in de gezonde levensstijl.
Zondigen mag!
Het is niet erg om af en toe suiker te consumeren. Je kind moet niet diëten. Een stukje taart bij een verjaardag, eens een glaasje frisdrank op een speeldate, dat hoef je uiteraard niet allemaal te bannen. De basis begint thuis, in de week. Als je in het dagelijks leven de suikerconsumptie kan beperken, geef je je kind al een mooie start.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten