25 sa prise de poids1
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

Je gewichtstoename


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je bent zwanger en één ding is zeker: het valt op! Je buik is prachtig rond!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je gewichtstoename

Je hoort vaak dat de ideale gewichtstoename voor een zwangere vrouw 1 kilogram per maand en daarna 2 kilogram de laatste twee maanden is. In theorie zou dat schitterend zijn! In de praktijk blijkt dat niet voor elke vrouw even eenvoudig. De aanbevolen gewichtstoename tijdens de zwangerschap situeert zich ergens tussen 9 en 13 kilogram. Voor de goede ontwikkeling van de baby is het belangrijk voldoende aan te komen. Het is dus niet nodig obsessief bezig te zijn met je gewicht en je iedere ochtend te wegen. Dat neemt echter niet weg dat een overmatige gewichtstoename risico’s met zich mee kan brengen voor jou en je baby, zoals hoge bloeddruk of diabetes. Een overmatig gewicht verhoogt ook het risico op zwangerschapsstriemen. Maar zo lang je een beetje let op wat je eet, komt alles goed!

Hoeveel weegt de baby en alles er rondom uiteindellijk?

Je baby weegt tussen 3 en 4 kilogram. De placenta weegt 600 gram, het vruchtwater 700 tot 800 gram, en je baarmoeder 900 gram. Tel daar nog het gewicht van je borsten, van de waterretentie en van het extra bloed bij op... Geen wonder dat je zoveel last hebt van je rug!

Eet niet voor twee maar wel twee keer zo goed

Zonder speciale instructies van je arts hoef je niet anders te eten dan voor de zwangerschap (op voorwaarde dat je evenwichtig eet). Er zijn natuurlijk dingen die je niet mag eten, waar je een lijstje van maakt en op je koelkast hangt: geen rauw voedsel, geen halfbakken voedsel, geen slecht gewassen voedsel en geen niet-gepasteuriseerde dingen. Luister naar je lichaam, eet alles en eet als je honger hebt. Een hongertje tussen twee maaltijden of een hongerklop? Zorg dat je altijd fruit, gedroogde vruchten en yoghurt in huis hebt. Drink veel water natuurlijk! Weet je wat het goede nieuws is? Je drinkt geen alcohol meer, en dat scheelt: een pintje telt 150 kcal en een cocktail minstens 200 kcal.