favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

Opvliegers tijdens de zwangerschap


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 21/03/2024

Een zwangerschap kan gepaard gaan met allerlei onverwachte veranderingen, waaronder een plotselinge toename van warmte bij vrouwen die het normaal gesproken altijd koud hebben. Als je jezelf ineens voelt als een menselijke kachel, dan ben je niet alleen. Hier zijn enkele tips om weer af te koelen en comfortabel te blijven tijdens je zwangerschap.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Waarom heb ik het zo warm?

Opvliegers zijn doorgaans bekend bij vrouwen in de menopauze, maar kunnen ook voorkomen tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Deze opvliegers worden waarschijnlijk veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegels.

Tijdens de zwangerschap stijgt het oestrogeengehalte in je lichaam. Dit hormoon beïnvloedt verschillende organen, waaronder de hersenen. Hierdoor kunnen je hersenen soms signalen afgeven dat je het warm hebt, zelfs als dat niet het geval is. Je lichaam reageert hierop met een verhoogde hartslag, roodheid en transpiratie. De verhoogde bloedstroom en verwijding van de bloedvaten als gevolg van deze hormonen kunnen leiden tot een gevoel van overmatige warmte.

Tips om af te koelen :

  • Kies voor losse kleding: Draag loszittende kleding van natuurlijke materialen en in lagen, zodat je gemakkelijk kledingstukken kunt verwijderen als dat nodig is om je koel te houden.
  • Vernevel water in je nek: Het vernevelen van wat water in je nek kan directe verlichting bieden en helpen bij het afkoelen van je lichaamstemperatuur.
  • Neem een lauwe douche: Neem twee keer per dag een lauwe douche (geen koude), vooral als je je overdag erg warm voelt. Dit kan helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren en je verfrist te voelen.
  • Regel de temperatuur in je slaapkamer: Verwarm je slaapkamer niet, zelfs niet tijdens de wintermaanden. Een koele slaapomgeving kan helpen om nachtelijke opvliegers en oververhitting te verminderen.
  • Let op koorts: Als je je zorgen maakt over je temperatuur, aarzel dan niet om deze te controleren. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan schadelijk zijn voor zowel jou als je baby, dus raadpleeg altijd je huisarts als je koorts hebt of je zorgen maakt over je gezondheid.

Opvliegers na de bevalling

Na de bevalling kunnen veel vrouwen nog steeds last hebben van opvliegers, zij het om andere redenen dan tijdens de zwangerschap. De plotselinge daling van oestrogeenlevels na de geboorte van de baby kan leiden tot opvliegers, vergelijkbaar met die tijdens de menopauze. Deze opvliegers kunnen variëren in intensiteit en frequentie en kunnen worden ervaren als plotselinge warmte, roodheid en zweten, vaak gevolgd door rillingen.

Voor sommige vrouwen kunnen deze opvliegers enkele weken tot maanden na de bevalling aanhouden, terwijl anderen er geen last van hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen meestal vanzelf afnemen naarmate de hormonen in het lichaam weer in balans komen. In de tussentijd kunnen ontspanningstechnieken, een gezonde levensstijl en overleg met een zorgverlener over mogelijke behandelingen helpen om het ongemak te verminderen.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je hopelijk wat verlichting vinden van de warmte en opvliegers tijdens je zwangerschap, en comfortabel blijven terwijl je je baby verwacht. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en professioneel advies in te winnen als je je zorgen maakt over je gezondheid of die van je baby.