Kan je zonder risico eendenmousse eten als je zwanger bent?
Geschreven op 02/05/2025 door Family Service,
Als je zwanger bent, moet je als toekomstige mama extra goed letten op je zwangerschapsvoeding.
Sommige voedingsmiddelen worden namelijk afgeraden omdat ze een risico op besmetting met listeriose of toxoplasmose inhouden. Deze infecties kunnen leiden tot een vroeggeboorte, het overlijden van je baby in de baarmoeder of een ernstige infectie bij de pasgeborene. De vraag of je eendenmousse, paté, terrine of rillettes mag eten tijdens je zwangerschap komt daarom vaak terug.
Mag je eend eten als je zwanger bent?
Om te weten of je mousse van eend of eend in het algemeen mag eten, is het belangrijk dat je kijkt naar het risico op besmetting via voeding. Deze risico’s hebben vooral te maken met bacteriën zoals Listeria monocytogenes, de veroorzaker van listeriose, of parasieten zoals Toxoplasma gondii, de veroorzaker van toxoplasmose. Beide aandoeningen kunnen ernstige verwikkelingen veroorzaken voor je ongeboren baby.
Listeriose krijg je door besmette producten te eten, zoals vleeswaren (paté, rillettes, tong, rauw of onvoldoende gegaard vlees…). Je kunt de bacterie ook aan je baby doorgeven.
Toxoplasmose is een parasitaire infectie die je kunt oplopen door het eten van besmet, onvoldoende verhit vlees. De parasiet Toxoplasma gondii kan via de placenta naar je baby gaan. Hoe vroeger in de zwangerschap je besmet raakt, hoe gevaarlijker dat is voor je kindje. Het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, ernstige schade aan het netvlies of neurologische problemen.
Eendenvlees of eendenlever mag je eten als je goed let op de manier waarop het bereid is. Je moet het vlees volledig gaar bakken (minstens 70 °C in de kern) om het risico op listeriose en toxoplasmose te beperken.
Eet nooit stukken vlees die nog rood of roze zijn, zoals bij kort gebakken eendenborst. Je mag dus wel een goed doorbakken eendenborst of een gebraden eend eten.
Mag je eendenmousse eten als je zwanger bent?
Mousse van eend wordt vaak als voorgerecht op toastjes geserveerd bij het aperitief. Maar mag je het zonder risico voor je baby eten tijdens je zwangerschap?
In feite kun je eendenmousse beter vermijden als je zwanger bent, zeker als die ambachtelijk is, zelfgemaakt of afkomstig is van een slager of traiteur. Waarom? Vooral door het risico op listeriose, en soms ook op toxoplasmose.
Listeriose is een infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Listeria monocytogenes. Die kan voorkomen in producten van rauw of onvoldoende verhit vlees, zoals sommige mousses, terrines of paté. Deze bacterie kan zelfs in de koelkast ontstaan, waardoor koude bereidingen extra gevoelig zijn. Ook al is listeriose zeldzaam, het kan tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben: een miskraam, vroeggeboorte of infectie van je baby.
Nog een aandachtspunt: sommige mousses worden bereid met rauwe of halfgare lever, wat een risico op toxoplasmose geeft als je zelf niet immuun bent. Voor jou als mama is die infectie meestal onschuldig, maar voor je kindje kan ze zeer gevaarlijk zijn (misvormingen, neurologische schade).
Hoe weet je of eendenmousse veilig is?
Als de mousse industrieel en gesteriliseerd is (uit blik, vacuüm verpakt of gepasteuriseerd), mag je ze eten op voorwaarde dat je goed let op de houdbaarheidsdatum en de manier waarop je het bewaart. Kijk altijd op de verpakking of het product gepasteuriseerd of gesteriliseerd is.
Is de mousse echter zelfgemaakt, gekocht bij een traiteur, slager of versafdeling, dan kun je het beter niet nemen, omdat het risico op besmetting hoger is.
Vergeet ook niet dat mousse van eend rijk is aan vet en zout en weinig vitamines bevat. Zelfs zonder infectierisico is het geen product dat je vaak zou moeten eten als je zwanger bent.
Wat is de samenstelling van mousse van eend?
Mousse van eend wordt gemaakt van geëmulgeerde eendenlever, eendenvlees, eendenvet, rauwe eidooiers, melk, alcohol (meestal port), een laagje gelei, zout, peper en specerijen. In sommige industriële producten zit ook kippenlever, varkenszwoerd, bewaarmiddelen en toevoegingen. Lees daarom altijd goed het etiket.
Dit product hoort bij de vleeswaren en geeft dus risico’s op listeriose. Mousse van eend staat daarom beter niet op je menu als je zwanger bent. Bovendien bevat het veel zout (wat kan leiden tot vochtophoping) en veel vet, waardoor het niet past in een evenwichtige voeding tijdens je zwangerschap.
Over de bereiding: vaak wordt mousse au bain-marie gegaard. De bereidingsmethode maakt niet uit, als het eindresultaat maar volledig en voldoende gaar is om besmetting te voorkomen.
Mousse van eend bevat veel verzadigd vet, zout en soms ook toevoegingen (nitraten, natriumnitriet). Het eiwitgehalte is lager dan bij gewoon vlees, waardoor het minder voedzaam is. Er is geen enkel voordeel om het te geven bij het starten met vaste voeding.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt aan om geen charcuterie te geven voor de leeftijd van 3 jaar, behalve magere, goed verhitte vleeswaren zoals kipfilet, kalkoen, gekookte ham en in kleine hoeveelheden.
Zwangerschap: mag je paté, terrine of rillettes eten als je zwanger bent?
Mousse van eend kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap, net als schaal- en schelpdieren of rauwe vis. Maar hoe zit het met paté, terrine of rillettes?
Deze producten moet je ook vermijden tijdens je zwangerschap vanwege het risico op toxoplasmose en listeriose, zelfs als je immuun bent tegen toxoplasmose. Het gaat om bewerkte producten, gemaakt van gehakt vlees, die besmet kunnen zijn.
Deze vleeswaren moeten altijd gekoeld bewaard worden, en elke onderbreking in de koude keten kan besmetting veroorzaken. Een uitzondering kan gemaakt worden als de paté gepasteuriseerd is, maar het is beter om te wachten tot na je zwangerschap om dit soort producten weer te eten.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten