favorieten
Verboden voedsel tijdens de zwangerschap

Welke kazen zijn verboden tijdens de zwangerschap?


Geschreven op 05/06/2024 door Family Service,

Het is een wijdverbreid misverstand dat je geen kaas mag eten tijdens de zwangerschap. Er zijn echter maar een paar kazen die je beter kunt vermijden. Tijdens de zwangerschap mogen zwangere vrouwen geen ongepasteuriseerde zachte kazen eten. Deze zogenaamde "vochtige" kazen zijn gevoelig voor de ontwikkeling van bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Een kaas wordt als zacht beschouwd als hij niet verhit of geperst is, waardoor hij een gladde of vloeibare textuur krijgt. Er zijn drie subgroepen zachte kazen: met gebloemde korst, gewassen korst en natuurlijke korst.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Ongepasteuriseerde kazen met een gebloemde korst

Kaas met een gebloemde korst moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Dit type zachte kaas heeft een korst die bedekt is met penseelschimmel (penicillium) een microscopische schimmel die de kaas een pluizig wit uiterlijk geven.

Enkele voorbeelden van ongepasteuriseerde kazen met een gebloemde korst:

• Coulommiers

• Camembert

• Brillat-Savarin

• Chaource

• Saint-Félicien

• Saint-Marcellin

• Tomme de Provence

• Brie

• Schapen- en geitenmelk...

Ongepasteuriseerde gewassen korstkazen

Kaas met gewassen korst is ook verboden tijdens de zwangerschap. Tijdens het rijpingsproces wordt de korst gewassen en geborsteld om de kaas een sterke smaak te geven. Ze zijn te herkennen aan hun zachte, gladde, gele oppervlak.

Enkele voorbeelden van ongepasteuriseerde kazen met gewassen korst:

• Livarot

• Époisses

• Maroilles

• Munster

• Mont d'Or

• Pont-l'Évêque

• Vieux-Lille...

Natuurlijke korstkazen gemaakt van rauwe melk

De subgroep natuurkorstkazen verschilt in één specifiek opzicht van de andere twee: ze worden uitsluitend gemaakt van geitenmelk. Net als hun zachte tegenhangers zijn ze gevoelig voor bacteriegroei.

Enkele voorbeelden van kazen met natuurlijke korst gemaakt van rauwe melk:

• Chabichou

• Rocamadour

• Bûche du Poitou

• Crottin de Chavignol...

Blauwaderkazen of blauwschimmelkazen zijn verboden voor zwangere vrouwen

Een ander type kaas die verboden is tijdens de zwangerschap is blauwaderkaas, ook wel blauwschimmelkaas genoemd omwille van de typische blauwe aders. Tijdens de productie wordt de wrongel van deze kaas ingespoten met penicillium of penseelschimmel, waardoor de kaas een groot risico loopt op ongewenste bacteriën.

Enkele voorbeelden van blauw geaderde kazen:

• Roquefort

• Saint-Agur

• Fourme d'Ambert

• Bresse bleu

• Gorgonzola

• Bleu d'Auvergne...

Welke risico’s zijn er verbonden aan zachte en rauwmelkse kazen?

Alle bovengenoemde kazen vormen een bacteriologisch risico. Het eten van voedsel dat besmet is met deze bacteriën is de belangrijkste oorzaak van listeriose of listeria. Deze ziekte kan leiden tot verwikkelingen tijdens de zwangerschap, zoals bloedvergiftiging, zenuw- of luchtweginfecties of een vroegtijdige bevalling.  Eenmaal besmet kan de moeder de bacterie via de placenta overdragen op de foetus of op de baby tijdens de bevalling.

Welke veilige alternatieven zijn er?

Gelukkig zijn er veel veilige alternatieven om je trek in kaas tijdens de zwangerschap te stillen. Kies voor harde kazen zoals cheddar of gouda, die vaak worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en daarom veilig zijn om te eten tijdens de zwangerschap.

Welk raadgevingen volg je best op voor een veilige kaasconsumptie tijdens de zwangerschap?

• Controleer altijd op het etiket of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

• Vermijd kazen die per plak worden verkocht in supermarkten, omdat het vaak onduidelijk of onzeker is of ze al dan niet gepasteuriseerd zijn.

• Als je twijfelt, raadpleeg dan je arts of verloskundige voor persoonlijk advies.