Jouw voeding in het tweede trimester
Geschreven op 02/01/2024 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 02/01/2024
Je bent verlost van de ochtendmisselijkheid van het eerste trimester en van een opgeblazen gevoel, bovendien is je eetlust terug! Er wordt vaak gezegd dat het tweede trimester van een zwangerschap het meest aangenaam is, dus profiteer ervan om lekkere gerechten te bereiden die je alle nodige elementen geven om in vorm te blijven!
Jouw Voeding in het Tweede Trimester
Je calorie-inname zal lichtjes toenemen, van 2000 kcal naar 2500 kcal per dag. Maar dat is geen reden om alles en nog wat te eten! In vergelijking met het eerste trimester neemt de noodzaak om bepaalde voedingsstoffen te consumeren toe: eiwitten, vitamine C en ijzer. Blijf ook foliumzuur en vezels consumeren om een goede darmtransit te behouden.
De maag in het tweede trimester: tussen kleine trekjes en spijsverteringsbranden
De bekende trek tijdens de zwangerschap, van fysiologische aard, kan in dit tweede trimester optreden. Soms zullen ze je zelfs midden in de nacht wakker maken, met een hevige drang om de eerste beste stokbrood te grijpen! Om de boel te kalmeren, kun je een groot glas water drinken, of als je echt honger hebt, kies dan voor fruit of granen, in de vorm van muesli bijvoorbeeld, met een beetje kwark, terwijl je vezels en calcium binnenkrijgt!
Het tweede trimester is ook soms het verschijnen van maagzuur. In dit geval wordt aangeraden vaker maar in kleinere hoeveelheden te eten en te vermijden te veel te eten. Vermijd ook het consumeren van sauzen, pittige gerechten, te zure gerechten, augurken, tomaten, zure vruchtensappen of koolzuurhoudende dranken. Geef de voorkeur aan gekookte groenten (wortels, witlof, courgettes, sperziebonen, aubergines, spinazie) en vers fruit, zoals peren, appels, perziken, verse bananen buiten de maaltijden of als compote aan het einde van de maaltijden.
Spotlight op de Sardine!
Sardines uit blik zitten vol met calcium, omega-3 en magnesium, elementen die goed zijn voor je kleintje en zijn goede ontwikkeling bevorderen. Je kunt ze als spread consumeren, of geplet op brood met wat verse kaas, of gemengd met volkorenpasta met wat Parmezaanse kaas en pijnboompitten, en een waterkerssalade, voor de frisheid en de bijdrage aan calcium en vitamine C.
Recept voor het Tweede Trimester: de Linzen in de Schijnwerpers
Linzen, bevattende ijzer en eiwitten, zijn je beste bondgenoot tijdens dit tweede trimester van de zwangerschap: ijzer zorgt voor de zuurstofvoorziening van cellen en speelt een rol in de aanmaak van rode bloedcellen. Eiwitten zijn de bouwstenen van weefsels en cellen van het lichaam. Baby, door zich te vullen met eiwitten, blijft in topvorm tot zijn aankomst! Dus aarzel niet om deze komijn linzenpuree te proeven die we hieronder voorstellen:
Ingrediënten: 4 kopjes rode linzen, 2 tomaten, 1 ui, komijnzaad, zout en peper, platte peterselieblaadjes ter decoratie.
Bereiding: snipper de ui en bak deze goudbruin in een pan. Voeg de in blokjes gesneden tomaten, de linzen toe en bedek met water. Een snufje zout, een beetje peper, een vleugje komijn, mix alles: de puree moet romig zijn. Serveer warm. Aan tafel
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten