favorieten
Voeding tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en voeding: 8 gerechten om te vermijden


Geschreven op 03/05/2024 door Family Service,
Gewijzigd op 22/05/2024

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om op te letten wat je eet om je gezondheid en die van je baby te verzekeren. Sommige gerechten zijn heerlijk, maar brengen door bepaalde ingrediënten risico's met zich mee voor zwangere vrouwen. In dit artikel bespreken we acht recepten en voedingsmiddelen die je moet vermijden voor een veilige zwangerschap.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Te vermijden: rauwe en gerookte vis

Het eten van rauwe of gerookte vis, zoals sushi of gerookte zalm, houdt het risico in van een besmetting met schadelijke bacteriën, parasieten (zoals bv listeria) of kwik. Deze gevaren kunnen de ontwikkeling van de baby beïnvloeden en verwikkelingen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Het is raadzaam om veilige alternatieven te kiezen, zoals zeer goed gekookte vis, om van de nutritionele voordelen te kunnen genieten zonder de hierboven beschreven risico's te nemen.

Te vermijden: rauw of onvoldoende verhit vlees

Rauw of onvoldoende doorbakken vlees, zoals rundstartaar of een saignant gebakken biefstuk, kunnen bacteriën zoals salmonella of toxoplasmose bevatten. Deze zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het is aan te raden om goed doorbakken vlees te eten om elk risico op infectie te vermijden.

Te vermijden: ongepasteuriseerde kazen

Sommige kazen, zoals o.a. Brie, Camembert en Roquefort, worden gemaakt van rauwe melk en kunnen schadelijke bacteriën zoals listeria bevatten. Tijdens de zwangerschap is het aanbevolen om ongepasteuriseerde kazen te vermijden en te kiezen voor gepasteuriseerde kazen om het risico op infectie te verkleinen.

Te vermijden: charcuterie

Charcuterie, zoals salami of gerookte ham, kan ook besmet zijn met schadelijke bacteriën zoals listeria. Deze voedingsmiddelen moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden vanwege het verhoogde risico op infectie. Het is aan te raden om te kiezen voor gekookte vleeswaren om de voedselveiligheid tijdens de zwangerschap te garanderen.

Te vermijden: rauwe of onvoldoende gekookte eieren

Het eten van rauwe of onvoldoende gekookte eieren, zoals bv in zelfgemaakte mayonaise of gewoon zelf gekookte eieren, brengt het risico van besmetting met Salmonella met zich mee. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om eieren volledig te koken om besmetting te voorkomen en de gezondheid van de ongeboren baby te beschermen.

Te vermijden: cafeïne

Cafeïne aanwezig in koffie, thee en energiedrankjes kan de placenta doordringen en de ontwikkeling van de baby verstoren. Het is aanbevolen om het cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap te beperken om het risico op verwikkelingen zoals een laag geboortegewicht of slaapproblemen te verminderen.

Te vermijden: kunstmatige zoetstoffen

Sommige kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam of sacharine, kunnen gezondheidsrisico's inhouden tijdens de zwangerschap. Het is het beter om kunstmatige zoetstoffen te vermijden en te kiezen voor natuurlijke zoetmiddelen zoals honing of stevia.

Conclusie

Tijdens de zwangerschap is het maken van veilige voedingskeuzes belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als de ongeboren baby. Door gerechten te vermijden die risicovol voedsel bevatten, zoals rauwe vis, onvoldoende gebakken vlees en ongepasteuriseerde zuivelproducten, kunnen zwangere vrouwen het risico op verwikkelingen verminderen en een gezonde zwangerschap bevorderen.