favorieten
Zwangerschapsdieet

Hoeveel water moet je drinken tijdens de zwangerschap?


Geschreven op 19/09/2023 door Family Service,
Gewijzigd op 16/05/2024 Artikel geschreven in samenwerking met: Spa

Water speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Het vocht in je lichaam bevordert je spijsvertering, voert afvalstoffen af en regelt je lichaamstemperatuur. Maar hoeveel water moet je dan precies drinken tijdens de zwangerschap?

We hebben allemaal dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Als je zwanger bent, drink je ook voor twee en heb je één tot twee glazen water extra nodig. Je lichaam gebruikt dat voor de aanmaak van vruchtwater en voor de ontwikkeling van jouw ongeboren kindje. Je verliest tot 2,5 liter water per dag via je huid, je ademhaling of door te plassen. Dat wil zeggen dat je dus zeker voldoende moet drinken!

Jouw lichaam gebruikt het vocht ook voor het vruchtwater in je baarmoeder. Aan het einde van de zwangerschap heb je ongeveer een liter vruchtwater in je buik. Wist je trouwens dat je kindje na een maand of vier kleine slokjes neemt van het vruchtwater? Zo leert het slikken en oefent het al voor de (borst)voeding.

Water en zwangerschapskwaaltjes

Bovendien helpt voldoende water drinken ook tegen de typische zwangerschapskwaaltjes. Door voldoende vezels te eten en water te drinken, verminder je bijvoorbeeld de kans op constipatie. Heb je last van zwangerschapsoedeem of vochtophopingen in je enkels en voeten? Ook dan helpt het om juist meer te drinken, zodat je lichaam ook meer vocht afvoert.

Naar het einde van je zwangerschap moet je steeds vaker plassen. Maar soms gaat dat moeilijk, omdat je kindje tegen je urineleiders duwt. Ook dan helpt het om meer te drinken om alle bacteriën makkelijker weg te spoelen en geen unineweginfectie op te lopen.

Hoe weet je of je genoeg drinkt?

Tijdens je zwangerschap moet je sowieso vaker plassen, maar aan de hand van je urine kan je ook zien of je voldoende drinkt. Is die licht van kleur en helder? Dan zit je goed. Heeft je urine een donkere kleur? Dan is je vochtgehalte aan de lage kant en drink je beter nog wat meer water.

Wat drink je tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kies je idealiter voor water om jouw vochtgehalte op peil te houden. Wissel je liever af met wat anders, kies dan voor fruitsappen of cafeïnevrije thee.

Bevat het water veel nitraten, dan is het af te raden als je zwanger bent. Drink daarom bijvoorbeeld mineraalwater uit flessen. Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit en in mindere mate ook in drinkwater. Nitraat en het daaruit gevormd nitriet kán schadelijk zijn voor de gezondheid, maar die risico's zijn heel klein. Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd kiezen voor SPA® Reine, want met slechts 1,5 mg per liter is dit een van de waters met het laagste nitraatgehalte.

Ook zout of natrium kan je tijdens de zwangerschap beter vermijden. Het zorgt ervoor dat je lichaam vocht juist vasthoudt. Je kan daarom beter zoutarm water drinken, zoals SPA® Reine dat slechts 3 mg zout per liter bevat.

Voldoende water drinken is dus zeer belangrijk en daar helpt SPA® Reine graag mee. Ontdek het assortiment van SPA® Reine en maak van water drinken jouw beste gewoonte.