favorieten
Sport tijdens de zwangerschap

Touwtje springen tijdens de zwangerschap: waarom is het af te raden en wat kan je in plaats doen?


Geschreven op 31/07/2024 door Family Service,

Touwtje springen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden omwille van het risico op vallen, verwondingen of gewoon door de druk op het perineum. Terwijl touwtje springen best wordt vermeden, zijn er gelukkig wel andere, meer geschikte fysieke activiteiten die tijdens de meeste zwangerschappen wel mogelijk zijn.

Waarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap aan geschikte lichaamsbeweging te doen?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te hebben. In de meeste gevallen is geschikte lichaamsbeweging mogelijk en wordt het zelfs aangemoedigd. Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft een aantal voordelen voor het lichaam van de zwangere vrouw. Het vermindert angst en stress, maar ook het risico op hoge bloeddruk, pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en post-partum depressie.

Bovendien verbetert lichaamsbeweging de cardiorespiratoire capaciteit tijdens de zwangerschap. Zelfs als de gekozen lichaamsbeweging geen bescherming biedt tegen lage rugpijn, kan het de intensiteit ervan verminderen.

Vallen, impact op het perineum, stress: wat zijn de risico's van touwtje springen tijdens de zwangerschap?

Tenzij er contra-indicaties zijn, is lichaamsbeweging belangrijk tijdens de zwangerschap. Sommige fysieke activiteiten zijn evenwel niet geschikt voor zwangere vrouwen. Als een vrouw niet zwanger is, is touwtje springen een interessante manier om de cardiorespiratoire capaciteit te verbeteren. Oefeningen met touwtjespringen moeten echter worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Je zwaartepunt verschuift immers tijdens je zwangerschap en dat kan je evenwicht verstoren met mogelijke valpartijen tot gevolg. Wanneer je touwtje springt tijdens je zwangerschap, loop je dus het risico om te vallen. Sporten waarbij je met de grond botst of springt, zoals touwtje springen, vermijd je best omdat ze ook je perineum kunnen verzwakken. Deze sporten belasten ook de gewrichtsbanden, die losser worden tijdens de zwangerschap, waardoor het risico op blessures toeneemt.

Welke sporten vermijd je best tijdens de zwangerschap?

Te intensieve lichamelijke activiteiten moeten worden vermeden. Ideaal is dat je nog kan praten tijdens de lichaamsbeweging. Sporten met een risico op stoten krijgen of impactsporten, zoals gevechtsporten, moeten worden vermeden. Dat geldt ook voor sporten met een hoog risico op vallen (klimmen, paardrijden, skiën). Duiken wordt ten strengste afgeraden vanwege het risico op decompressieziekte. Na 24 weken amenorroe (afwezigheid van maandstonden) moet lichaamsbeweging die al liggend wordt uitgeoefend worden vermeden omwille van het risico op compressie van de vena cava (een grote ader in de buik die bloed brengt naar het hart). 

Crosstrainen, zwemmen, Kegeloefeningen: uit welke lage-impact mogelijkheden kies je best tijdens de zwangerschap?

Bepaalde sporten kunnen een goed alternatief zijn voor touwtje springen tijdens de zwangerschap. Sporten zoals zwemmen, crosstrainen of wandelen verdienen de voorkeur. Zwemmen is een sport waarbij je al je spieren traint zonder risico op letsel en wandelen is ideaal omdat je het op eender welk moment kunt doen. Kegeloefeningen, die de spieren versterken en het perineum (bekkenbodem) doeltreffend trainen, moeten meerdere keren per dag worden gedaan. Deze oefeningen kunnen ook na de bevalling worden voortgezet om verwikkelingen te voorkomen en het perineum te beschermen. Passende spierversterkende oefeningen zijn ook mogelijk tijdens de zwangerschap.

Waarom is het zo belangrijk om je sportactiviteiten aan te passen tijdens de zwangerschap?

Buiten de zwangerschap kan sporten meer of minder intensief zijn, maar tijdens je zwangerschap is het belangrijk om een sport niet te intensief te beoefenen. Regelmatige lichaamsbeweging van 2 tot 3 uur per week (verdeeld over minstens 3 dagen) is voldoende voor zwangere vrouwen.

Het is belangrijk om niet de limieten van je lichaam op te zoeken. Een goede zuurstoftoevoer en hydratatie zijn ook essentieel, anders kunnen deze tekorten gevolgen hebben voor de groei van de foetus. Sommige zwangerschappen kunnen zelfs lichte lichamelijke activiteit al uitsluiten. Vrouwen die bijvoorbeeld een vroegtijdige vliezenbreuk, een baarmoedercerclage, een zwangerschap met een drieling, ongecontroleerde epilepsie of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebben gehad, moeten afzien van elke noemenswaardige lichamelijke inspanning.

Kortom, geen touwtje springen, maar een geschikte activiteit!

Hoewel touwtje springen geen goed idee is als je zwanger bent, vanwege het risico op vallen of de druk op het perineum, zijn andere fysieke activiteiten wel geschikt. Niet alle sporten zijn geschikt voor tijdens de zwangerschap. Sporten hoeft niet vermoeiend te zijn. Passende lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap biedt wel veel lichamelijke voordelen.