favorieten
Zwangerschapszorg

Hoe rouw je om een laatste zwangerschap?


Geschreven op 03/01/2024 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 10/05/2024

Voel je een verlangen naar zwangerschap? Ja, maar je laatste zwangerschap lijkt steeds verder weg, en je kinderen worden groter. En daar ben je, verscheurd: wat als dit verlangen naar een baby nostalgie is, of een idealisatie van het moederschap? Is het een goed idee om nog een kindje te krijgen? Of is het beter om ervan af te zien? En, hoe rouw je om een laatste zwangerschap, of beter gezegd, om het moederschap in het algemeen? Laten we samen de balans opmaken.

Verlangen naar een baby: pas op voor idealisatie

Hoe kun je niet smelten bij het zien van een schattige baby, met de zoete geur van een pasgeborene, zijn ronde wangetjes en onweerstaanbare pruillipjes... Om nog maar te zwijgen over de kleine maat 1 maand kleertjes die in je zolder liggen, zorgvuldig opgeborgen in dozen, en die niets anders willen dan opnieuw gedragen worden.

Maar een baby is niet alleen dat. Ja, het lijkt erop dat je geheugen je in de steek laat - of misschien is het selectief geworden: als het idee van nog een baby krijgen verleidelijk is, moet je je herinneren aan de slapeloze nachten, de flessen die klaargemaakt en gewassen moeten worden, de nachtvoedingen en de luiers die meerdere keren per dag veranderd moeten worden. Dat zou je geest moeten verhelderen en je helpen onderscheid te maken in dit verlangen naar een kind. En een baby groeit snel op!

Verlangen naar zwangerschap: is het alleen nostalgie?

Moeder worden is niet makkelijk: de eerste maanden heb je je misschien ontredderd gevoeld door een baby die huilt of niet slaapt en die je niet echt begreep. Maar nu je kinderen zijn gegroeid en minder van je nodig hebben, lijken die intense momenten zo zoet: voelen hoe de baby in slaap valt in je armen, het genot van borstvoeding, kusjes geven op kleine mollige voetjes, wat een geluk! Zelfs de moeilijke nachten maken je nostalgisch: de uitputting die je voelde is een detail. En dat is normaal: je kunt de vreugde van het moederschap pas waarderen als de moeilijkheden voorbij zijn, met wat afstand, wat de minder aangename aspecten minimaliseert... Ben je echt zeker dat je klaar bent om opnieuw te beginnen?

Wel of niet het laatste kindje krijgen: een persoonlijke keuze

Als het idee van dit alles opnieuw beleven je niet afschrikt en je voelt je sterk genoeg om de balans in je gezin en je relatie te verstoren, dan is het misschien nog niet tijd om te rouwen om dit verlangen naar een kind. Deze beslissing om opnieuw een baby te krijgen is aan jou... en aan je partner. Niemand kan voor jou weten wat jou en je familie gelukkig maakt. Ongeacht je leeftijd en financiële situatie, is het soms goed om niet naar je verstand of de - ongevraagde - meningen van je omgeving te luisteren. Je leeft voor jezelf, niet voor hen!

Rouwen om een laatste zwangerschap: onze adviezen

Na zorgvuldige overweging kom je misschien tot de conclusie dat het moederschap tot het verleden zal behoren. Er zal geen laatste baby zijn. Zelfs als je zeker bent van deze beslissing, zal dit je er niet van weerhouden om het moeilijk te hebben: het rouwen om een laatste zwangerschap en het rouwen om het verlangen naar een kind kan tijd kosten en pijnlijk zijn. De oplossing? Dit gevoel van nostalgie omzeilen. Doe dit door je te storten op nieuwe projecten, voor jezelf of je gezin. Sport, verenigingsleven, carrièreswitch, reizen of zelfs verhuizen bieden nieuwe, stimulerende perspectieven, ideaal om te rouwen om het moederschap. En tenslotte kun je altijd je verlangen naar het moederschap op afstand beleven door de gekke tante te spelen met de baby's van vriendinnen of jongere zussen, die blij zullen zijn om hun kinderen aan jou toe te vertrouwen voor een middag of een avond alleen met hun geliefde: het plezier van zorgen voor een baby zonder de beperkingen!