10 tips voor het eerste badje

Het eerste badje van je baby, het is voor velen een van de mooiste maar ook spannendste momenten als kersverse ouder. Het klinkt dan ook best ingewikkeld: een pasgeboren baby in water steken en hem dan wassen met glibberige zeep. Daarom geeft Zwitsal je hier enkele tips om het eerste badje in rust en veiligheid te laten verlopen.

  1. Kies het moment waarop je je baby gaat wassen. Je kan je baby op elk moment van de dag wassen, maar hongerig in bad zitten vindt niemand fijn, en je baby ook niet. Wacht best ook even na de maaltijd voor je je kindje in bad doet. Veel ouders kiezen ervoor om hun baby te wassen voor het slapengaan, want vaak is de baby ontspannen en slaperig na al dat rondspetteren in het water. Pasgeboren baby’s moet je zeker niet elke dag wassen, één keer om te twee of drie dagen is goed, anders droogt hun huid uit. 
  2. Haal je videocamera/fototoestel/gsm maar boven. Het is altijd leuk om te kunnen terugkijken op de eerste ervaringen van je kind. Bovendien kan je terugkijken wat jij en de kraamhulp die eerste keer hebben gedaan, zo vergeet je niets. 
  3. Zet de verwarming aan in de kamer waarin je het badje gaat geven. De ideale temperatuur is 24° Celsius. Je kan de badcape, de kleertjes en de hydrofiele doeken ook op voorhand een beetje verwarmen door ze rond een warmwaterkruik te wikkelen. Je baby zal het heel fijn vinden om na het badje in een warme doek gewikkeld te worden.
  4. Gebruik een badthermometer om de temperatuur van het badwater te meten. Het water bedraagt idealiter 37° Celsius. Heb je geen badthermometer? Dan kan je je elleboog gebruiken: de huid is dunner en gevoeliger dan die van je hand, en dus kan je de temperatuur beter inschatten. Het badwater moet noch warm noch koud aanvoelen, gewoon lauw.
  5. Doe een beetje badolie, zoals die van Zwitsal, in het water. Het ruikt lekker en het houdt de babyhuid zacht. Het brengt bovendien een beschermend laagje aan op de huid. Gebruik nooit gewone zeep, maar altijd speciale babyproducten die ontwikkeld zijn voor hun delicate huidje.
  6. Ondersteun altijd de nek en het hoofdje van je kleintje tijdens het wassen. Rust zijn hoofdje op je linkerpols (of op je rechterpols, als je linkshandig bent) en houd met je linkerduim en -wijsvinger de arm van je baby vast. Op die manier kan hij niet wegglijden. Laat je baby zeker ook nooit alleen in bad, zelfs een klein laagje water is een verdrinkingsgevaar.
  7. Sommige baby’s vinden het niet fijn om in bad te gaan, omdat ze de ruimte nog niet gewend zijn. Je kan proberen om de voetjes van je baby tegen het voeteneinde van het bad te houden. Dit geeft hem een beschermend gevoel en zo kan hij sneller aan het bad wennen. Je kan ook tegen je baby praten of een liedje zingen; je stem is geruststellend.
  8. Haal je baby uit het bad na vijf tot tien minuten gezellig badderen en wikkel hem meteen in een handdoek, zodat hij geen koud heeft. Droog eerst de billetjes, zo kan je meteen zijn luier weer aandoen. Zo vermijd je ongelukjes.
  9. Let tijdens het drogen goed op de knieholtes, de oksels, de nek, de ruimte achter de oren en de plooitjes. Daar blijft gemakkelijk vocht zitten, dus je moet ze extra goed afdrogen om smetplekken te vermijden. Ook de navel, de tenen, de billetjes en de geslachtsdelen van je baby moet je goed afdrogen.
  10. Gebruik een hydrofiele doek om je baby mee af te drogen. Ze zijn soepel en zacht en drogen gemakkelijk elk plooitje. Gewone handdoeken zijn te ruw voor de zachte huid van je baby. Als je baby goed droog is, smeer je hem lekker in met een fijne, hydraterende babyolie of crème en kleed je hem weer aan.

Handig, zo’n advies van Zwitsal! Je vindt nog meer tips, advies en andere leuke voordelen zoals promoties en nieuwe producten in de nieuwsbrief van Zwitsal. Schrijf je nu in!

In samenwerking met Zwitsal

Lees meer:

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages