Hoe de neus van je baby reinigen ?

Hoe de neus van je baby reinigen ?

Waterige oogjes, niezen, … je baby is verkouden! Om beter te worden en te voorkomen dat de verkoudheid erger wordt, is het essentieel om het neusje goed te reinigen. Maar hoe doe je dat? We leggen hier alles uit!

Wat zijn de gevolgen van een verkoudheid voor je baby?

Een verkoudheid verdwijnt bij een baby meestal weer vanzelf na een week tot 10 dagen. Intussen is het raadzaam om je baby te helpen en de slijmpjes weg te nemen. Slijm dat blijft zitten, kan namelijk leiden tot infecties, zoals een keel- of oorontsteking of sinusitis. Het kan ook afdalen naar de keel en bronchitis veroorzaken.

Waarom moet je het neusje van je baby reinigen?

Kleintjes raken vaak verkouden, vooral in de eerste levensjaren. Een verkoudheid is de meest voorkomende en meest verspreide ziekte onder kinderen! Het reinigen van je baby’s neus is dus essentieel: hij/ zij ligt vaak in een horizontale positie, waardoor slijmen moeilijk door de neus vloeien en steeds naar de keel stromen.
Zelfs als volwassene is een verstopte neus niet prettig. En dus zeker ook voor baby's. Ademhalen is moeilijk en ook eten en slapen is niet evident. Je baby kan z’n eigen neusje nog niet reinigen en dus zal jij het moeten doen!

Wat heb je nodig om de neus van je baby te reinigen?

Zorg ervoor dat je altijd een aantal zaken in huis hebt om je baby’s neus te reinigen:

 • Fysiologische zoutoplossing: je vindt deze zowel in de supermarkt als in de apotheek;
 • Een spuitbusje met zout water, als je baby wat ouder is;
 • Papieren zakdoekjes: ok, ze zijn iets minder ecologisch, maar door het eenmalig gebruik voorkomen ze wel de verspreiding van ziektekiemen en nieuwe infecties. Een alternatief is een grote voorraad wasbare zakdoeken die je wast op 60°C;
 • Borstvoedingspads zijn soms zachter dan zakdoeken, vooral voor een pasgeboren baby.

En een neusreiniger of -peertje? Dat is absoluut niet noodzakelijk als je de neus voldoende reinigt op een gewone manier. Het kan je kleintje zelfs pijn doen als het verkeerd wordt of te hard zuigt. Kinderartsen raden het zowel af als aan. Doe dus vooral waar jij en je kleintje zich comfortabel bij voelen.

Hoe reinig je baby’s neusje?

Je baby kan de neus niet snuiten, dus zul jij hem moeten reinigen. Maar hoe doe je dat precies?

 • Leg alles wat je nodig hebt netjes klaar
 • Leg ja baby op de rug, bijvoorbeeld op je luiertafel en draai het hoofd opzij of leg je baby op de zij
 • Leg een tetradoek onder het hoofd van je baby om de slijmpjes op te vangen
 • Hou je baby in deze positie terwijl je geleidelijk de zoutoplossing in het neusgaatje aan de andere kant inbrengt (de kant waarop je baby niet ligt)
 • Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen;
 • Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Vergeet niet de armpjes van je baby voorzichtig vast te houden om te voorkomen dat ze in de weg zitten. Je kan je baby ook in een tetradoekje wikkelen. Leg intussen ook stap voor stap uit wat je doet. Je baby zal het niet fijn vinden, maar zo stel je hem/ haar toch gerust!

Als het lukt, kan je de baby ook op de buik leggen en op je onderarm laten rusten. Als je dan de zoutoplossing inbrengt, moet de zwaartekracht zijn werk doen en komen slijmpjes er op natuurlijke wijze uit.

Belemmeren de snotjes de neusgaten van je kind? Maak dan een soort lont van een watje en bevochtig dit met een fysiologisch serum. Breng het dan in het neusgat terwijl je lichtjes draait en neem zo de slijmpjes mee. Maak voor het andere neusgat een nieuw lontje en doe hetzelfde.

Neusjes reinigen van kindjes ouder dan 3 jaar

Het vergt wat geduld eer je kleintje weet hoe hij/ zij zelf de neus moet snuiten. Dit gebeurt pas rond 18 tot 24 maanden en soms zelfs nog later. In tussentijd reinig je die kleine neus op dezelfde manier als bij een zuigeling. Een spray kan de taak een beetje vereenvoudigen.
Als je kindje al kan snuiten, wordt het makkelijker:

 • Vraag je kind om het hoofd opzij te leunen
 • Steek een pipetje met fysiologisch serum of een zachte neusspray in het neusgat aan de andere kant
 • Laat je kindje snuiten
 • Doe hetzelfde aan de andere kant

Zelfs als je kindje zelf kan snuiten, helpt het nog om, 's morgens en 's avonds, de neus extra te reinigen met een zoutoplossing.

Wanneer reinig je de neus van je baby?

 • Wanneer je overdag merkt dat je kindje slijmpjes heeft (niet meer dan 4 keer per dag).
 • Na het bad: de waterdamp en de warmte maken de slijmpjes op natuurlijke wijze vloeibaar. Bovendien is je baby dan ook rustiger.
 • Voor een maaltijd, zodat je baby goed kan slikken.
 • Voor het slapen, zodat de luchtwegen vrij zijn voor een goede nachtrust. 

Vergeet je handen niet te wassen voor, maar ook na de reiniging van het neusje: hygiëne is essentieel en vermijdt de overdracht van mogelijke virussen.
Met een baby jonger dan 3 maanden die een verstopte neus én koorts heeft, volstaat reinigen niet: contacteer in dat geval onmiddellijk je arts!
 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages