7 DIY-activiteiten om de creativiteit van je kind te stimuleren


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Het is niet altijd makkelijk activiteiten te plannen om je kinderen bezig te houden als het regent of gewoon om hen te helpen hun artistieke zin te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren. Je hebt eenvoudige, aan de leeftijd aangepaste ideeën nodig, materiaal en vrije tijd.

Wat als we nu eens vooruitlopen op de komende schoolvakanties door 7 DIY-activiteiten voor te bereiden om hun creativiteit te stimuleren? Alles wat je nodig hebt, is wat materiaal en veel fantasie!

1. Ontkiemende zaden

Voor deze activiteit, die de magie van de natuur dichterbij brengt, heb je maar weinig nodig: linzen voor een snel resultaat, een klein bakje, watten en water.

Doe de watten op de bodem van de pot en voeg de linzen toe. Giet dan water in de container om de watten te laten te weken. Voeg meer water toe indien nodig. Na drie dagen zullen jullie al kleine scheuten zien.

Voor een leuk resultaat kan je de linzen in een aangepaste eierschaal laten ontkiemen - succes verzekerd!

Linzen laten ontkiemen

Bron foto

2. Zoutdeeg maken

Ingrediënten uit de kast halen, een beetje vormgeven, bakken, versieren en je kinderen hebben een leuke tijd gehad met het maken van kleine decoraties, mannetjes of kleine diertjes.

Om zoutdeeg te maken, heb je bloem, zout en water nodig. Begin met het mengen van de bloem en het zout (1 glas bloem en ½ glas zout) en voeg dan geleidelijk het water toe tot je een textuur hebt die je in vormen kan kneden. Maak er vervolgens leuke vormpjes mee.

Bak de vormpjes gedurende twee uur op 120°C. De volgende dagen kunnen de kinderen hun werk beschilderen om er langer van te genieten.

3. Een halssnoer maken met pasta

Hiervoor heb je garen en pasta nodig in verschillende kleuren en vormen die gemakkelijk te rijgen zijn. Laat daarna de fantasie van je kind de vrije loop.

4. Dieren maken van wc-rolletjes

Hiervoor heb je een flinke voorraad wc-rolletjes nodig, viltstiften of verf, een schaar, stickers, oogjes om op te plakken en een heleboel fantasie!

Je kind kan konijntjes, vlinders, vissen, spinnen of slangen maken.

Dieren maken van wc-rolletjes

Bron foto

5. Mooie collages maken met boombladeren

Deze activiteit begint met een wandeling in het bos, bij voorkeur in de herfst, om boombladeren van verschillende vormen en kleuren te verzamelen.

Nadat je ze plat gedroogd hebt zodat ze niet beschadigd worden, kan je kind ze uitstallen en op een vel papier plakken.

Collage met bladeren

Bron foto

Als je een collage als souvenir wil bewaren, kan je ze lameren. Je kind zal er trots op zijn om het kunstwerk bij een volgend bezoek aan de hele familie te laten zien!

6. Reusachtige zeepbellen maken

Hiervoor heb je nodig :

  • 100 ml water
  • 1,5 theelepels suiker
  • 25 ml afwasmiddel
  • ½ theelepel maïzena

Meng de maïzena en de suiker in een beetje water, voeg dan het afwasmiddel en de rest van het water toe en roer voorzichtig zonder te schuimen. Als het mengsel te veel schuimt, zal het niet werken.

Vervolgens heb je een ring nodig voor de bubbels. Snijd daarvoor een plastic fles doormidden en zorg ervoor dat er geen scherpe stukjes plastic overblijven.

Reusachtige bellen blazen

Bron foto

Je hoeft nu alleen maar de hals van de fles in het mengsel dompelen en door de opening te blazen om de bubbels te bewonderen.

7. Een halve tekening

Knip een klein stukje van een foto uit een tijdschrift dat je inspireert en laat jouw kind creatief zijn met het vervolledigen van de tekening. Het kan een gezicht, een vorm of een voorwerp zijn.

Plak het stuk van de foto op een blanco vel papier en vraag je kind om de afbeelding verder aan te vullen. Je zal versteld staan van hun levendige verbeelding!

Tekening afmaken

 

Bron foto

Tekening afmaken

 

Bron foto