Bebe dort peu 1
favorieten
Slaapproblemen van de baby

Mijn baby slaapt weinig : is dit normaal?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Je hoort vaak dat baby’s hun tijd doorbrengen met slapen en eten, vooral in de eerste drie maanden. Maar wat als dat niet zo is ? Moet je je dan zorgen maken?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Slaapt je baby niet veel?

Bij baby's is het net als bij volwassenen: je hebt grote slapers en ... kleine slapers. Het is best mogelijk dat jouw baby maar een beetje slaap nodig heeft. Maar misschien vergelijk je zijn/ haar slaap nog te veel met die van jou. In de eerste maanden is het volkomen normaal dat baby's korte slaapcycli hebben, zelfs 's nachts. Geleidelijk aan zullen deze cycli langer worden. En als je baby 's nachts goed slaapt, is het niet ongewoon dat hij zij dat overdag wat minder doet.
Uiteindelijk bestaat er niet zoiets als één regel: als een baby in de eerste weken na de geboorte weinig of slecht slaapt, past hij zij zich de volgende weken vaak weer aan door meer te slapen.

Rust helpt je kindje om beter te slapen

Misschien slaapt je kleintje niet goed door de omgeving. Licht, lawaai, ... de juiste omstandigheden zijn een must om je baby naar dromenland te brengen. Probeer, zonder echt stil te zijn, een sfeer te creëren die de slaap van je baby bevordert
Spreek stilletjes, gebruik zachte gebaren en dim het licht tijdens de dutjes overdag. Zo behoudt je baby het onderscheid tussen dag en nacht. Help je baby ontspannen en leg hem/ haar in bed voor het dichtvallen van de oogjes.
Te veel prikkels overdag kunnen de slaap eveneens bemoeilijken. Los korte speeltijden daarom af met rustige momentjes.

Vermijd dat je baby wakker wordt

Ook de REM-slaap is korter bij baby's. Deze fase van de slaap is lichter en je baby kan er door het minste  geluid in wakker worden. Hou het dus rustig en laat je baby onverstoord slapen. Gebruik het moment bijvoorbeeld om zelf een dutje te doen! Heb je nog andere kinderen? Reserveer dan de rustigste kamer voor je baby. 
Wees echter voorzichtig: volledige stilte kan ook een factor zijn die je baby hindert om te slapen. Loop dus niet op je tippen door het huis!
Loop ook niet bij het minste geluidje naar de babykamer. Baby\'s maken veel geluiden, grommen als ze slapen en tonen soms tekenen van ontwaken tussen slaapcycli door. Laat je kindje in bed liggen totdat hij/ zij naar je roept of tot je hem/ haar enkele minuten hoort tateren.

Slaapt je baby weinig? Luister naar zijn/ haar ritme!

Tijdens de eerste maanden is het essentieel om het ritme van je baby te respecteren: leg hem/ haar bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed:

  • herhaaldelijk geeuwen;
  • met de ogen knipperen;
  • de oren aanraken;
  • je baby wordt ongeduldig;
  • hij/ zij begint te staren;
  • je kindje raakt het gezicht aan;
  • zijn/ haar gedrag verandert: plots is je baby zeer actief of net apathisch;
  • je baby\'tje zoekt naar een fopspeen of duim.

Je herkent deze tekens beetje bij beetje. Leg je baby rustig neer zodra je ze opmerkt. Pas jouw behoeften op dat ogenblik aan die van je baby aan. Want een baby die moe is en weinig slaapt... zal dat op termijn nog minder goed doen.

Een baby die weinig slaapt? Andere mogelijke oorzaken

Soms is de oorzaak van een gebrek aan slaap bij je baby elders te zoeken. Onbewust kunnen er, zelfs op jonge leeftijd, emotionele zaken meespelen:  het ontbreken van een vader, een alles omwentelende gebeurtenis zoals een overlijden, ruzies of angst voor het verlies van de baby, ...
Als je baby 's nachts echt heel weinig slaapt, overdag ook weinig of niet slaapt en veel huilt, aarzel dan niet om je kinderarts te contacteren. Die kan je geruststellen en samen met jou naar een oplossing zoeken.