Hipp vast voedsel 540x407
favorieten
Diversificatie van voedsel

Van melk naar vaste voeding


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: HiPP

Vanaf de 4de tot 6de maand volstaat borst- of flesvoeding alleen niet meer voor je baby. Het is dus tijd om vast voedsel zoals groenten, aardappelen en vlees op het menu te zetten. Lees hier hoe je je baby vast voedsel leert eten.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wennen aan de smaak

Rond de leeftijd van 4 à 6 maanden drinkt je baby gemiddeld nog 5 flessen melk. Elke fles kan gezien worden als een maaltijd. Tijdens de eerste week dat je met vast voedsel begint, blijf je je baby melk geven voor alle maaltijden behalve tijdens de middag. Als lunch geef je je baby 4 tot 6 lepels groenten, waarna je hem de gebruikelijke melk geeft tot je kleintje voldaan is.  Je begint best met groenten met een milde, zoete smaak zoals pompoen, wortels of broccoli. Vergroot de hoeveelheid groenten elke dag met een paar lepels, tot je kindje gewend is aan de smaak. Het kan zijn dat je baby in het begin wat tegenstribbelt en de groenten niet aanvaardt, want hij moet nog aan de smaak wennen. Probeer na enkele dagen opnieuw.

Als je baby vertrouwd is met de groenten, kan je langzaamaan ook andere gerechten introduceren, zoals stukjes vlees, aardappels of pasta en ook een tweede maaltijd vervangen door vast voedsel. Als je kleintje een volledige bokaal babyvoeding of het equivalent ervan (ongeveer 150 à 200 gram voedsel) opeet, moet je de maaltijd niet meer aanvullen met melk. Je kan de maaltijd wel afsluiten met een stuk fruit als dessert. Geef je baby tijdens de vaste maaltijden ook water, ongezoete thee of verdunde fruitsap (1 deel sap met 2 delen water). Hoe meer vast voedsel je baby eet, hoe belangrijker drinken wordt!

Leren eten met een lepel

Vanaf ongeveer 1 jaar zal je kindje zelfstandig willen eten. Laat hem zelf al dingen eten met zijn handen, zoals stukken fruit of groenten, zo stimuleer je zijn motoriek en leer je hem nieuwe smaken ontdekken. Na een tijdje kan je beginnen te oefenen met een lepel.

Geef je kindje een plastieken lepel die nauw en plat is en in de kleine mond van je baby past. Kies een moment waarop hij rustig en niet te hongerig is, anders heeft hij geen zin om nieuwe dingen te leren en is de kans groot dat hij de keuken vol spettert met groentepap. Wees geduldig en geef je kindje de tijd om te oefenen met de lepel. Je kan naast je kindje zitten met je eigen lepel en hem af en toe een hapje geven als het echt traag gaat. Als je merkt dat alleen eten vlotter gaat, gebruik dan de tweede lepel minder of helemaal niet.