Changement de lait maternisé thumb
favorieten
Flesvoeding

Veranderen van flesvoeding


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je baby lijkt niet voldoende te hebben gedronken naar zijn flesje, geeft vaak en veel melk terug of heeft last van kolieken? Je denkt eraan te veranderen van merk of type melkpoeder? We leggen je uit waarop je moet letten alvorens je dit doet.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Welke melk kies je?

Als je al flesvoeding geeft van bij je bevalling, wordt aangeraden om hetzelfde melkpoeder te gebruiken dat je baby in de materniteit kreeg. Startvoeding is afgestemd op de behoefte van baby’s tussen nul en zes maanden oud. Ze bevat alles wat kindjes op deze leeftijd nodig hebben, dus je hoeft geen bijvoedingen te geven. Opvolgmelk is bedoeld voor kindjes tussen zes en twaalf maanden oud. Hiermee kan je starten  rond de tijd dat je start met vaste voeding, zoals groente- of fruitpap. Deze melk heeft een andere samenstelling dan de startvoeding: ze bevat meer ijzer, calcium en eiwitten. 

Wanneer veranderen van melk?

Constipatie, honger, krampjes ... kunnen ervoor zorgen dat je overweegt om van melkpoeder te veranderen. Veranderen van melk (of het nu een ander merk of een andere formule gaat) vraagt een grote aanpassing van het spijsverteringsstelsel. Het duurt dan ook minstens enkele dagen tot een week om erachter te komen of een melksoort al dan niet geschikt is voor je baby.

Maar opgelet: je verandert beter niet zomaar van formule. Een verandering kan het spijsverteringsstelsel van je baby nog meer verstoren en het risico op constipatie, diarree of krampjes net vergroten. Daarnaast houden baby\'s die gewend zijn aan een bepaalde melksoort misschien niet van de textuur of smaak van een andere melksoort. Neem steeds contact op met je pediater wanneer een vraag hebt over de voeding van je kind: hij kan je correct adviseren over een mogelijke verandering van melk.