favorieten
Flesvoeding

Veranderen van flesvoeding


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 19/03/2024

Je baby lijkt niet voldoende te hebben gedronken, geeft vaak en veel melk terug of heeft last van kolieken? Je denkt eraan om te veranderen van merk of type melkpoeder? We leggen je uit waarop je moet letten alvorens je jouw keuze maakt.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Melk: het belangrijkste voedsel voor je baby

Formulemelk is ontworpen om aan alle behoeften van je baby te voldoen en hem te helpen goed op te groeien. Het bevat vitamines en essentiële vetzuren en komt zo dicht mogelijk in de buurt van moedermelk, dat de ideale voeding voor baby's blijft. Je kleintje is gewend om zich te voeden met de melk die je hem vanaf de eerste dag hebt gegeven. Een verandering van melk is daarom een belangrijke stap waar je goed over na moet denken.

Welke melk kies je?

Als je al flesvoeding geeft van bij je bevalling, wordt aangeraden om hetzelfde melkpoeder te gebruiken dat je baby in de materniteit kreeg. Startvoeding is afgestemd op de behoefte van baby’s tussen nul en zes maanden oud. Ze bevat alles wat kindjes op deze leeftijd nodig hebben, dus je hoeft geen bijvoedingen te geven. Opvolgmelk is bedoeld voor kindjes tussen zes en twaalf maanden oud. Hiermee kan je starten  rond de tijd dat je start met vaste voeding, zoals groente- of fruitpap. Deze melk heeft een andere samenstelling dan de startvoeding: ze bevat meer ijzer, calcium en eiwitten.

Wanneer veranderen van melk?

Constipatie, honger, krampjes,... kunnen ervoor zorgen dat je overweegt om van melkpoeder te veranderen. Veranderen van melk (of het nu een ander merk of een andere formule gaat) vraagt een grote aanpassing van het spijsverteringsstelsel. Het duurt dan ook minstens enkele dagen tot een week om erachter te komen of een melksoort al dan niet geschikt is voor je baby.

Let op!

Je verandert beter niet zomaar van formule. Een verandering kan het spijsverteringsstelsel van je baby nog meer verstoren en het risico op constipatie, diarree of krampjes net vergroten. Daarnaast houden baby's die gewend zijn aan een bepaalde melksoort misschien niet van de textuur of smaak van een andere melksoort. Neem steeds contact op met je pediater wanneer een vraag hebt over de voeding van je kind: hij kan je correct adviseren over een mogelijke verandering van melk.