favorieten
Flesvoeding

Welke fles kies ik


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Gezien het ongelooflijk grote aanbod aan babyflessen die beschikbaar zijn op de markt voor babyverzorgingsproducten, is het niet meer dan normaal dat je niet weet welke te kiezen. We helpen je bij het kiezen van de geschikte fles voor je toekomstige baby!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Het formaat

Eerder langwerpig of klein, dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Bij het juist geven van flesvoeding gaat het er gewoon om dat je de fles goed vasthoudt, dat is eigenlijk alles. Hoewel de ergonomische of kleine flessen goed in de hand liggen, zijn ze soms moeilijker schoon te maken dan de klassieke cilindrische en langwerpige flessen.

Het materiaal

Tegenwoordig zijn zuigflessen gegarandeerd vrij van Bisfenol A - ook wel BPA genoemd. Je kunt dus zonder zorgen kiezen voor een plastic fles. Aan de andere kant verkleuren ze relatief snel, hoewel dit hun kwaliteit niet aantast. Glazen zuigflessen zijn ook een optie: ze zijn gemakkelijk te reinigen en nemen de geur van melk niet over, maar ze zijn veel breekbaarder. Sommige merken (Lifefactory, Nuk, …) bieden glazen zuigflessen aan met een siliconen omhulsel: ze glijden niet uit de hand en zullen minder snel breken als ze vallen. Geniaal! 

De speen

Als je van plan bent je baby borstvoeding te geven, maar ook af en toe flesjes met jouw melk, is het misschien beter om een speen in huis te halen waarvan de vorm lijkt op die van een borst en tepel (bijvoorbeeld de Medela Calma). Als dit niet het geval is, hangt het wederom af van je persoonlijke smaak, maar ook van je baby. Sommige baby\'s kunnen namelijk moeite hebben met het zuigen aan siliconen spenen, die nogal stijf kunnen zijn. Dan moet je kiezen voor een rubberen speen die van nature meer flexibel is.

Kies vervolgens een speen die is aangepast aan de leeftijd van jouw baby: de stroom en het volume zal bij de geboorte niet hetzelfde zijn als op 3 maanden. Ook als je baby verdikte melk nodig heeft, heb je een speen met een grotere opening nodig.

De grootte

Het gaat erom dat er zo weinig mogelijk lucht in de fles van je baby zit: zo voorkom je dat hij te veel slikt. Pas de grootte van de fles aan aan de hoeveelheid melk die jouw baby zal drinken. Bij de geboorte is een fles van 90 of 120 ml ideaal.

Hoeveel flessen?

Als de fles eenmaal is opgedronken, kan je hem best onmiddellijk afspoelen of laten weken. Dit voorkomt het ontwikkelen van bacteriën, en zo moet je niet meer schrobben om de fles schoon te maken! Drie flessen volstaan ruimschoots bij de geboorte: reken in het begin op 6 tot 7 maaltijden per dag.

Dat is alles, je bent nu helemaal klaar om je baby zijn flesje te geven!