favorieten
Voorbereiding op de komst van de baby

Hoe kleed je een pasgeborene?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Heeft hij het te warm? Of net te koud? Trek ik hem nog een extra vestje aan? Prille ouders weten vaak niet hoe ze hun pasgeborene moeten aankleden. Geen paniek, we helpen jou op weg.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De basics

  • Een (gekruiste) body met lange mouwen
  • Een pyjama
  • Sokken (boven of onder de pyjama)
  • Een vestje
  • Een mutsje
  • Een slaapzak of dekentje 

Waarom moet je een pasgeborene warm aankleden?

Pasgeboren baby's hebben moeite bij het regelen van hun temperatuur omdat ze weinig bewegen. Zeker tijdens de eerste weken is het belangrijk dat je hen goed inpakt. Om te weten te komen of je baby het te koud heeft, raak je zijn nek of borst aan. Als deze koud aanvoelen, voorzie je best een extra laagje. Baseer je niet te veel op de temperatuur van de handen en onthoud dat een baby zijn temperatuur beter kan regelen in een frisse ruimte dan een te warme. Wanneer hij het te warm heeft, zal je voelen dat zijn hals vochtig aanvoelt en zijn haar een beetje nat is door het zweet. Vertrouw op je eigen oordeel en hou daarbij dit in gedachten: kleed je baby zoals jezelf, met een extra laagje.

Wat is het verschil tussen een winterbaby en een zomerbaby?

Behalve bij erg warm weer, moeten baby's steeds goed bedekt worden tijdens hun eerste weken, zowel in de winter als tijdens de zomer. Enkel het materiaal van de kleding varieert. In de winter krijgen fluwelen en flanellen pyjama's, wollen vesten, fleecedekentjes en warme sokken de voorkeur, terwijl in de zomer fijne, katoenen kledij en lakentjes beter zijn.

Je baby aankleden is kinderspel

Ouders zijn tijdens de eerste dagen en weken vaak heel onzeker bij het aankleden van de baby. Dat is begrijpelijk: je wil dat frêle wezentje geen pijn doen. Maak het jezelf makkelijk door kleding te kiezen die simpel aan te trekken is. Body's en pyjama's met knoopjes vooraan of achteraan, katoenen stretchbroekjes, leggings, etc. Hou er ook rekening mee dat je baby vaak een nieuwe luier nodig heeft. Shop dus zowel voor zijn als voor je eigen gemak.