Quand le frein de langue de bÉbÉ rend l’allaitement difficile thumb
favorieten
Borstvoeding: alles wat je moet weten

Wanneer de tongriem van de baby borstvoeding bemoeilijkt


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Er bestaat een probleem waarover maar weinig wordt gepraat, maar dat de borstvoeding kan bemoeilijken: de tongriem van de baby. We denken er niet vaak genoeg over na, maar als we weten waar het probleem vandaan komt, kunnen we ook oplossingen vinden.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De tongriem in kwestie

De tongriem kan bij de geboorte te kort zijn: dit wordt ankyloglossie genoemd. Het kan te wijten zijn aan de plaatsing of de textuur van de weefsels waardoor de tongriem te strak is en de tong zich niet normaal kan strekken of een grote inspanning vraagt van de baby om de tong gestrekt te houden. Deze kleine ‘productiefout’ is op zich niet zo erg, maar kan de borstvoeding wel aanzienlijk belemmeren. 25 tot 60% van de problemen die worden ondervonden met borstvoeding zijn hieraan te wijten.

Welke signalen wijzen op een probleem met de tongriem?

Je hebt kloven aan de tepels en hebt herhaaldelijk last van stuwing, je baby komt niet aan of verliest gewicht ondanks een regelmatige borstvoeding: tekenen die kunnen wijzen op een te korte tongriem. Let ook goed op de tong van je baby als hij huilt: je zou het probleem duidelijk moeten zien, vooral als het tongriempje zich heel ver naar voren bevindt. Aarzel niet om een deskundige te raadplegen op vlak van borstvoeding, iemand die weet hoe je een korte riem herkent, zoals een lactatiedeskundige.

Oplossingen voor een te korte tongriem

 

Als jouw kind een te korte tongriem heeft, zal het waarschijnlijk nodig zijn om een frenotomie uit te voeren, dat wil zeggen het doorknippen van de riem die de tong vasthoudt waardoor het zuigen moeilijk verloopt. Dit is een ingreep die zonder verdoving kan worden uitgevoerd en weinig pijnlijk is voor de baby. Je baby zal kalmeren wanneer hij eindelijk borstvoeding krijgt. Dit is een noodzakelijk kwaad, want naast borstvoeding kan een korte riem andere problemen met zich meebrengen in het verdere leven van het kind (zoals uitspraakproblemen). In sommige gevallen is het noodzakelijk om de riem te verwijderen om zo de tong volledig vrij te maken.

het is voor de goede zaak want na deze ingreep zullen jij en jouw baby eindelijk het geluk van een krachtige en effectieve borstvoeding kunnen ervaren!