10 oitite 1
favorieten
Baby's kleine en grote pijn

Je baby heeft een oorontsteking


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Oorontstekingen komen vaak voor bij baby's tussen zes maanden en twee jaar. Dit is grotendeels onzichtbaar voor de ouders maar kan erg pijnlijk zijn voor de baby. We helpen je om een oorontsteking bij je kleintje te herkennen.

Wat is een oorontsteking?

Er bestaan drie verschillende soorten ontstekingen die verschillende delen van het oor aantasten::

 • een buitenoorontsteking, deze tast de gehoorgang aan
 • een binnenoorontsteking, die het gebied achter het trommelvlies aantast
 • een middenoorontsteking, deze tast het trommelvlies aan en is de meest voorkomende vorm van oorontsteking bij baby's. Het kan chronisch, acuut of zelfs sereus zijn

Hoe herken je een oorontsteking?

Een buitenoorontsteking, beter bekend als zwemmersoor, is pijnlijk, vooral bij aanraking van het oor. Er is sprake van etter en jeuk, waardoor je baby zijn oortje vaak aanraakt, wat er dan weer voor zorgt dat het meer pijn doet.

Een middenoorontsteking is niet steeds pijnlijk en kan daarom makkelijk onopgemerkt voorbij gaan. Het is daarom minder gemakkelijk om te beseffen dat je baby een oorontsteking heeft, tenminste in het begin. Soms kan er vocht uit het oor lopen. Maar andere tekenen bij je kleintje zouden je moeten waarschuwen:

 • verlies van eetlust
 • Hij zit aan zijn oor
 • Hij reageert minder op geluiden of als je hem roept
 • Chagrijnigheid
 • Een loopneus
 • Aanhoudende koorts

Waarom heeft mijn baby een oorontsteking?

Bij een middenoorontsteking is er wellicht sprake is van een virus of bacterie. Het middenoor is met de neusholtes verbonden door de eustachiusbuizen. De eustachiusbuizen zijn erg smal en kort bij kleine kinderen. Een verkoudheid volstaat al om ziektekiemen het oor te laten besmetten. Een oorontsteking is echter niet besmettelijk. Heeft je kindje een binnenoorontsteking, dan is dat wellicht het resultaat van een onbehandelde (en vaak onopgemerkte) middenoorontsteking.

Maar het zijn niet alleen virussen of bacteriën die een oorontsteking kunnen veroorzaken, vooral als die steeds weer terugkomt: het kan ook te wijten zijn aan een intolerantie voor koemelkeiwitten, een onopgemerkte gastro-oesofagale reflux of een dikke vegetatie.

Een oorontsteking behandelen

Een oorontsteking brengt over het algemeen weinig gevaar met zich mee en veroorzaakt zelden langdurige problemen. Meestal lost het zichzelf op binnen enkele dagen, hoewel het bij baby's mogelijk iets langer kan duren. Aangezien je kleintje aanzienlijke pijn kan ervaren, is het van essentieel belang om de pijnklachten te behandelen. Paracetamol (in zetpilvorm) is doorgaans effectief in het verlichten van de pijn.

Gelukkig is het in de meeste gevallen niet nodig om antibiotica te gebruiken voor behandeling. Bij meer dan 80% van de kinderen met een acute oorontsteking verdwijnen de symptomen vanzelf binnen twee tot drie dagen, zelfs zonder gebruik van antibiotica. Er kunnen druppels voorgeschreven worden om de ontsteking te luwen. Wanneer een kind meerdere oorontstekingen per jaar heeft, gehoorverlies waargenomen wordt of een ernstige oorontsteking niet spontaan verdwijnt, kunnen behandelingen – zoals het plaatsen van buisjes of verwijderen van de vloeistof achter het trommelvlies – zinvol zijn. Je arts zal je doorverwijzen naar een KNO-arts indien dit nodig lijkt. 

Kunnen oorinfecties vermeden worden?

 • Was je handen en de handen van je kind regelmatig, vooral als je thuiskomt.
 • Reinig de neus van je baby meerdere malen per dag met een zoutoplossing als zijn neus loopt om de neus gemakkelijker vrij te maken.
 • Vermijd het geven van een flesje als hij ligt: de vloeistof kan in het oor terechtkomen.

Maak je geen zorgen, want oorontstekingen komen heel vaak voor en daarom zal een snelle behandeling je kleintje helpen om snel te herstellen.