Henwmlc_web006_ca_intro_540x407_allergies
favorieten
Baby's ziektes

Abc van allergieën


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Le Chat

Heel veel mensen hebben last van allergieën. Het ABC van Le Chat helpt je om ze te herkennen, beter te begrijpen en beter te behandelen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Babyeczeem

Babyeczeem of atopisch eczeem is een erfelijke aandoening die vanaf de derde maand na de geboorte kan opduiken. Meestal is dat in het gezicht, soms in de knieholten of elleboogplooien. Er verschijnen rode vlekken en de huid is droog, jeukt, schilfert en prikt. Er ontstaan blaasjes of huiduitslag die ook vochtig kunnen zijn. Warmte en materialen zoals zeep of wol maar ook stress, voedselallergenen of pollen kunnen dit eczeem verergeren. Een aangepaste medische behandeling is nodig. Lees hier wat je kan doen als je baby last heeft van eczeem.

Contactallergisch eczeem

Contactallergisch eczeem is een ontstekingsreactie die ontstaat bij herhaald huidcontact met bepaalde stoffen zoals nikkel, chroom, geurstoffen, bepaalde zalven of crèmes, kleurstoffen, rubber en latex. Soms duikt de reactie pas na enkele jaren op. De enige doeltreffende manier om de uitslag te behandelen is om elk contact met het allergeen te vermijden. De producten van Le Chat, zoals Le Chat Sensitive en Le Chat Baby, zijn dermatologisch getest en helpen huidallergieën te voorkomen. 

Dieren

Een dierenallergie is een allergie voor het haar, het speeksel of de urine van een dier, meestal katten of honden, in mindere mate van andere huisdieren. Deze allergie uit zich door veelvuldig te niezen, een lopende of verstopte neus, prikkende en tranende ogen, huiduitslag en ademhalingsproblemen. De aandoening is erfelijk en begint meestal tussen de 8 en 30 jaar en vermindert daarna. De beste behandeling is het vermijden van dieren binnenshuis!

Hooikoorts

Elk jaar weer krijgen veel mensen last van hooikoorts, met symptomen zoals gezwollen oogleden, tranende en prikkende ogen, problemen met de oren, niezen, hoesten, piepende ademhaling en in meer ernstige gevallen astma. Raadpleeg altijd een dokter. Hij kan een groot deel van de ongemakken verlichten met aangepaste medicatie.

Huisstofmijt

Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen van de huisstofmijt, die aanwezig is in de meeste woningen. De allergenen vind je vooral in tapijten, gordijnen en beddengoed en ze zweven ook in de lucht. De aandoening steekt meestal de kop op tussen de 8 en 25 jaar, en neemt daarna langzaam af. Deze allergie kan medisch behandeld worden. De gebruikelijke symptomen zijn: verstopte neus of loopneus, prikkende en tranende ogen, hoofdpijn, vermoeidheid. Dit vereist een zeer strikte hygiëne in huis!

Netelroos

Urticaria of netelroos is een veelvoorkomende reactie van de huid, die zich uit door rode vlekken. De jeuk kan zeer intens zijn! Meestal verdwijnt netelroos vanzelf na enkele uren, soms kan de aandoening chronisch worden. De meeste – vaak allergische – uitbarstingen van netelroos ontstaan door geneesmiddelen, kleurstoffen, infecties of ziektes, insectenbeten, koude of warmte, zon, stress, enz.

Seborroïsch eczeem

Doorgaans kan seborroïsch eczeem erg jeuken, maar is de aandoening onschadelijk. De huid wordt schilferig en de dode huidcellen komen los in droge schubachtige plakjes. Dit eczeem zou voornamelijk veroorzaakt worden door een schimmel. De symptomen kunnen verlicht of verholpen worden met aangepaste crèmes of shampoo.

Voedsel

Voedselallergieën veroorzaken voornamelijk spijsverteringsproblemen. Maar je kan ook last hebben van rode puntjes, jeuk, en zwellingen van de huid. De meest voorkomende allergenen zijn noten, pindanoten, schelpdieren, vis en koemelk, maar er zijn er nog veel meer. Let op, want voedselallergieën kunnen ernstige gevolgen hebben (het kan leiden tot een levensbedreigende anafylactische of allergische shock). Het is dus belangrijk om snel in te grijpen.

Er zijn nog andere, minder courante allergieën die toch gevaarlijk kunnen zijn. Je kan bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen door insectenbeten (van wespen of bijen) of door bepaalde geneesmiddelen, die zelfs een allergische of anafylactische shock kunnen uitlokken.