L hygiene a la
favorieten
Hygiëne thuis

Hygiëne in huis


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

De hygiëne van je baby en al hetgeen hem omringt is van groot belang.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Denk al aan de toekomst, aan de momenten waarop je baby’tje zijn ontdekkingstocht op handen en voeten begint. Hij zal alles willen zien, voelen, aanraken, proeven en niet aarzelen om zijn tanden in een stoelpoot te zetten, de keukenvloer te likken, zich uit te strekken op het tapijt van je salon of zich vast te grijpen aan het toilet van de badkamer. En uiteraard krioelt het hier overal van de microben alsook chemische producten! Vergeet nooit dat zijn nieuwsgierigheid hem werkelijk overal naartoe drijft en hij nergens ‘ vies ’ van is, aangezien hij dat gevoel nog niet kent.

Alvorens enkele schoonmaaktips te geven : heb je al eens nagedacht over een ecologisch alternatief voor je schoonmaakmiddelen ? Het ecolabel, aanwezig op vele producten, staat garant voor een milieuvriendelijk product dat net zo effectief is als een conventioneel product. Met deze kleine alledaagse dingen kunnen we, dag na dag, de directe omgeving van de baby, het hele gezin en het milieu verbeteren.

De vloeren

Als de vloerbedekking het toelaat, aarzel dan niet om er regelmatig met de stofzuiger over te gaan en om op regelmatige basis schoon te maken met water en een schoonmaakmiddel. Gebruik bij voorkeur een ecologisch schoonmaakmiddel zodat er geen giftige stoffen op je vloer achterblijven. Van bij hun geboorte kunnen zuigelingen een allergie ontwikkelen voor deeltjes die in huisstof voorkomen zoals het haar van huisdieren, schimmels en as, maar ook voor bepaalde stoffen die zich in schoonmaakmiddelen bevinden. Uiteraard moeten deze tips geen obsessie creëren. Er is een groot verschil tussen een vuil huis en een steriel huis. Je dient enkel het evenwicht te vinden en een goede huisvrouw te zijn zonder je daarom als Assepoester te moeten voelen. Vergeet tevens niet je schoenen uit te doen bij het betreden van je huis, hierdoor vermijd je alvast heel veel vuil. Het meubilair Neem niet alleen het stof af aan de buitenkant. Ook de binnenkant van je kasten en laden kunnen wel eens een schoonmaakbeurt gebruiken. Gebruik hiervoor een vochtige doek met een beetje allesreiniger of een schoonmaakmiddelop basis van azijn.

Het sanitair

Zeep, vuilrestjes en kalk hopen zich snel op zodat het sanitair op regelmatige basis moet schoongemaakt worden. Schoonmaakmiddelen op basis van azijn zijn zeker even efficiënt voor het behouden van een goede hygiëne van je sanitair.

De vuile vaat

Maak er geen gewoonte van om de vuile vaat in de gootsteen te laten staan, want dat is een kweekpoel van schimmels en gisting, hetgeen schadelijk kan zijn voor je baby. Als je gehaast bent volstaat het om de vuile vaat even snel af te spoelen. Wil je efficiënt afwassen, minder water en energie verbruiken en het milieu beschermen, dan kan je de vaat beter onderdompelen dan onder de kraan af te wassen. Efficiënt afwassen vraagt trouwens geen grote hoeveelheid schuim.