Comment arreter la tetine 1
favorieten
Ontwikkeling van het kind

Hoe je kind laten stoppen met het tutje ?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Het afleren van de tut of fopspeen is voor je kindje een groot moment. Een tutje kalmeert baby’s en brengt rust wanneer dat nodig is. Maar als je kindje groter wordt, belemmert het, onder andere, de groei van de tandjes. Volg ons advies en help je kindje voorzichtig met het afbouwen van het tutje.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Waarom stoppen met de tut?

Stoppen met de tut of fopspeen is belangrijk voor het kindergebit maar ook voor andere functies van de mond en de luchtwegen. Zo kan te lang tutteren problemen veroorzaken bij het ademhalen (door de mond ademen in plaats van door de neus) en bij de tongfunctie, die belangrijk is voor de spraakontwikkeling. Daarnaast zijn er ook vervormingen van het gehemelte mogelijk die leiden tot oorontstekingen, rinitis, verkoudheden, vervormingen van de boventanden, spraak- en spraakstoornissen (lispelen),... Je merkt het: afscheid nemen van het tutje is geen overbodige luxe!

De eerste stap : praat met je kindje over afscheid nemen van het tutje

Praten met je kindje over het afscheid van het tutje is belangrijk. Maak hem/ haar al snel duidelijk dat er een op een dag een einde komt aan het tutteren. Leg dit uit in eenvoudige en klare taal, zonder je kindje te beangstigen. Dat kan ook met een ludieke kwinkslag: “Of zag jij ooit al een mama met een tutje?” 

Kies een goed moment om te stoppen met het tutje

Probeer niet te stoppen met de fopspeen wanneer er andere grote gebeurtenissen op de planning staan: een nieuwe kinderopvang, de komst van een broertje of zusje, de stap naar school, een verhuizing... In zo’n periodes zal je kindje de geruststelling van een tutje goed kunnen gebruiken.  Kies in plaats daarvan een rustige en stabiele periode om te stoppen met het tutje of gebruik een vrolijke of feestelijke gebeurtenis. Laat Sinterklaas de fopspeen meenemen, in ruil voor een cadeautje of chocolade. Of plan het afscheid in aanloop van een verjaardag, als teken van groot worden.
Het tutje geleidelijk afbouwen : een goede oplossing
Overhaast niets en gooi de fopspeen niet gewoon in de vuilnisbak. Het geleidelijk opbouwen van het proces zal je kindje helpen om uiteindelijk echt afscheid te nemen van het tutje.

Kies enkele momenten uit waarop je het tutje nog toelaat, of omgekeerd:

  • s nachts: spreek af dat je kindje in slaap mag vallen met het tutje en dat je het nadien wegneemt 
  • laat geen fopspenen toe aan tafel: je kindje krijgt ze terug na het eten
  • zet de fopspeen op een specifieke plaats tijdens het spelen: onder het kussen, in een doos,...
  • doe het tutje altijd uit om te praten

Bedenk een leuk verhaaltje over stoppen met de tut

Kindjes houden van verhalen! Waarom verzin je er dus niet eentje om je kindje door de tutjesstop te helpen? Over de "Fopspeen Fee" bijvoorbeeld, die tutjes verzamelt om ze aan kinderen te geven die ze meer nodig hebben dan je kleintje.
Vergeet ook de literatuur niet: er zijn veel boeken gewijd aan het afscheid van de tut. Deze kunnen je vast helpen om het afscheid van de tut op een speelse manier aan te pakken! 

Wees trots op je kindje tijdens het afscheid van het tutje

Straf je kindje niet als hij/ zij moeite heeft bij het stoppen met de fopspeen. Vermijd ook om te vergelijken met andere kinderen. Moedig je peuter aan, bijvoorbeeld door een kalender waarop elke dag zonder tut een mooie sticker waard is. Of voorzie een beloning op de dag dat het tutje voorgoed weg mag.

Lukt afscheid nemen van het tutje niet meteen? Geen zorgen!

Als je kindje echt moeite heeft om te stoppen met de fopspeen, maak je dan geen zorgen: er komt een dag waarop het getutter echt stopt. Of ken jij misschien zelf een volwassene met een tutje ?

Hou vol en breng het tutje niet terug

Woede, verdriet, angst: bij het afscheid van het tutje maakt je kindje al deze fases door. Het is daarbij erg belangrijk dat zowel jij als je kind volhouden. Geef het tutje dus niet terug! Op lange termijn is dat geen goede oplossing. Stel in plaats daarvan je kindje gerust en laat weten dat jij het ook niet leuk vindt maar dat jullie het samen doen … en dat het goed is!