Jouer pour
favorieten
Baby spelletjes

Spelen om te leren


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Spelen is een belangrijke bezigheid voor je kleintje. Hij ontspant erdoor, maar tegelijkertijd is het ook een manier om verschillende vaardigheden te oefenen. 

Hij leert over dingen nadenken, problemen oplossen, zijn motoriek stimuleren en omgaan met emoties. 

Het is voor een kindje fijn om zelfstandig te kunnen spelen, maar een absolute voorwaarde is dan wel dat het speelgoed geschikt is voor z’n leeftijd. Doorgaans staat dat duidelijk vermeld op de verpakking. Geef je kind nooit speelgoed waar hij nog te klein voor is. Dat kan bijvoorbeeld kleine stukjes bevatten, die je kleintje kan inslikken en waarin hij zou kunnen stikken. 

Verder is het belangrijk dat speelgoed geen touwtjes of koordjes heeft die langer zijn dan 22 centimeter, dat er geen scherpe randen, hoeken of punten aan zitten, dat het niet kan splinteren, dat er geen vijzen uitsteken en dat je kindje z’n vingertjes nergens geklemd kunnen raken. Let er ook op dat plastic niet kan breken, want de randen die zo ontstaan kunnen erg scherp zijn. 

Het leukste speelgoed voor deze leeftijd zijn emmers en schopjes, trekdieren, blokken, grote puzzels, grote auto’s, ballen, knuffeldieren, badspeelgoed, bekertjes om te stapelen, boekjes, muziekdozen, poppen, loopfietsjes, enzovoort. Kort gezegd: alles wat onbreekbaar en wasbaar is, en geen scherpe of kleine deeltjes heeft. Geef hem regelmatig iets anders om mee te spelen, zodat hij verschillende vaardigheden kan oefenen. Een loopfiets, ballen en badspeelgoed zijn bijvoorbeeld goed voor z’n motorische ontwikkeling, puzzels en bouwdozen zijn dan weer goed voor z’n verstandelijke ontwikkeling.