24 mois la crise du non 1
favorieten
De taal van de baby

Waarom zegt mijn kind altijd “neen”?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

"Nee, nee, nee, en nog eens nee!" Is dat een perfecte samenvatting van de huidige woordenschat van jouw zoon of dochter? Geen zorgen, je zit vast in de "terrible twos" van je kindje, een typisch fase tussen de leeftijd van 18 maanden en 2,5 jaar. Je overleeft dit wel!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je kindje verzet zich om zichzelf te zijn

Je baby wordt stilaan een peuter en beseft dat jullie niet één en dezelfde zijn. Om dit toe te laten voor zichzelf, zal je kindje zich willen onderscheiden van jou, en dan vooral door je tegen te werken. Het is een manier om te zeggen: "Mama, ik ben anders dan jij; als ik doe wat je me zegt, besta ik niet.” Misschien doet het je wel denken aan de puberteit? Goed gezien! Deze periode wordt dan ook soms de peuterpuberteit genoemd! Je kind bouwt een eigen persoonlijkheid op. Deze fase lijkt dus moeilijk voor jou... maar dat is het ook voor hem of haar. Opgroeien is geen lachertje!

Je kindje wordt een autonoom wezen

Wat jij ervaart als echte rebellie is dus eigenlijk een fase waarin je kindje sterker wordt! Je kleintje groeit op, is vaardiger met zijn of haar lichaam en wil alledaagse dingen alleen doen... zonder dat het daarom altijd lukt. Dat zal je kind frustreren en dus sta je voor een aantal stormen. In dit leerproces moet jij je kindje vooral begeleiden in plaats van te dwingen: geef moed en zelfvertrouwen en wees geduldig. Als je een “nee” met een “nee”, beantwoordt, belanden jullie in een vicieuze cirkel.

Laat je kind zelf beslissen

Alles is relatief: je hoeft je kindje niet alles te laten beslissen, maar de indruk geven dat hij of zij een keuze heeft. Als je bijvoorbeeld vraagt om de schoenen aan te trekken, is de kans groot dat je een “nee” krijgt, zelfs na 15 keer en zelfs als je het netjes vraagt. Zelfs als hij echt zijn schoenen wil aantrekken. Om de situatie te deblokkeren en conflicten te vermijden, kan je hem of haar laten beslissen waar te beginnen, "Met de jas of de schoenen”? Je kunt ook vragen "Welke schoenen draag je als het regent?" Deze kleine gewoontes zullen een groot verschil maken tijdens moeilijke momenten.

Bekijk het ook positief: je kindje wordt groot! Binnenkort kan hij of zij voor zichzelf zorgen, als een volwassene, en neem jij daarin verder de begeleidende rol op!