15 mois premières chaussure 1
favorieten
Leren lopen

Hoe kies je baby’s eerste schoentjes?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Hoera! Je kleintje begint zich op te trekken en zet stilaan zijn of haar eerste stapjes!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Tijd dus om de eerste echte schoentjes te kopen! Om je kindje goed te leren stappen, is de keuze van die eerste schoentjes erg belangrijk. Eerste stappers moeten de voet beschermen en comfortabel zitten. Waar je dan precies op moet letten? Dat lijsten we graag even voor je op!

Belangrijk voor de eerste schoentjes van je baby: een soepele zool

De spieren en voetjes van je baby zijn nog niet volledig gevormd en kunnen dus nog niet gebruikt worden zoals volwassen voeten. Je kindje moet tijdens het stappen de grond kunnen voelen met de voetboog en daarop steunen om te leren lopen. Dikke en stijve zolen zijn dus uit den boze! Veel merken bieden daarom eerste stappers aan met zolen die flexibel en dun genoeg zijn om de voet te beschermen zonder de beweging en ontwikkeling ervan te belemmeren. Benieuwd of een zool flexibel genoeg is? Neem hem dan even tussen je vingers: je moet de schoen volledig in tweeën kunnen vouwen.

Ondersteuning: van cruciaal belang voor eerste schoentjes

Babyschoentjes zijn onvoorstelbaar schattig... maar niet altijd geschikt voor gevoelige kleine voetjes. Mini ballerina's of tennisschoenen mogen je kleintje nog zo beeldig staan, je vermijdt ze best nog een hele tijd. Ga voor een goed gevormde hiel die de voet vasthoudt en steun biedt ter hoogte van de enkels. Zo moet je baby minder moeite te doen om te stappen. Er zijn heel wat mooie en stijlvolle modellen, zowel sandalen, veterschoenen of winterlaarsjes, … die de voeten van je kind respecteren.

Veters, klittenband of gespjes: welk type van sluiting kiezen voor de eerste schoenen?

Kies bij voorkeur voor een sluiting met veters: die zorgen ervoor dat het schoentje goed aansluit op het voetje van je baby. Ook velcro is goed en maakt het bovendien makkelijker om de schoen aan en uit te trekken. Met gespjes wacht je beter nog even, het duurt trouwens ook iets langer om deze aan te trekken bij je wriemelende baby! Zorg er ten slotte voor dat de opening van de schoen breed genoeg is: zo trek je in een wip de schoentjes van jouw kleine ontdekkingsreiziger aan!

Eerste schoentjes: licht en comfortabel

Voetjes zijn gemaakt om vrij te bewegen. Een parameter voor schoenen waar je niet meteen aan denkt, maar toch erg belangrijk is, is het gewicht van eerste schoentjes. Ze moeten zo licht mogelijk zijn, zodat je baby’s voetjes vlot kunnen leren stappen. Kies voor katoen of een fijn, soepel leer.

Hoe bepaal je de maat van je baby’s eerste schoentje?

Naar een gespecialiseerde kinderschoenenwinkel gaan, is nog altijd de beste optie voor een professionele meting van je baby’s kleine voetjes. Zeker voor de eerste schoentjes is dit een must.

Doe je het toch liever zelf? Ga dan als volgt te werk:

  • neem een stuk papier;
  • zet je baby in een rechte houding op het blad;
  • trek een lijntje aan de achterkant van de hiel en eentje aan de grote teen;
  • meet de ruimte tussen de twee lijntjes.

Schoenmaten verschillen soms van merk tot merk. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat kiest, moet je kindje nog ongeveer 5 mm ruimte hebben, achterin de gesloten schoen: als je vinger er nog helemaal tussen kan, is het schoentje dus te groot!

Hou er rekening mee dat schoentjes alleen voor buiten zijn, thuis loopt je kindje best nog zalig blootvoets! Voorzie in de winter anti-slip sokken of zachte slofjes.