10 tips om je baby te helpen lopen
Geschreven op 02/11/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 28/02/2024
Tussen de 9 en 18 maanden zet je kleintje zijn eerste stapjes: een belangrijke stap voor hem én voor jou. Het zal nu nodig zijn om de baby meer te controleren en het huis te beveiligen, zodat het zo min mogelijk gevaar oplevert. Maar voordat je kleintje je doet rennen, zal het leren lopen. Hoe kunnen we hem het beste ondersteunen in deze kleine revolutie? We vertellen je alles!
1. Laat de baby in zijn eigen tempo gaan
Voordat je begint met lopen, zal je kleintje eerst stappen doorlopen die essentieel zijn voor zijn motorische ontwikkeling: hij zal leren om zich om te draaien, om rechtop te zitten, om op handen en voeten te lopen om op te staan... Dan staan en stappen zetten, zonder je handen los te laten, en tenslotte, alleen! Dit zorgt er onder andere voor dat zijn spieren in de loop van de maanden geleidelijk kunnen verstevigen, totdat ze zijn hele lichaam kunnen ondersteunen en met een bijna zekere stap kunnen laten lopen. Inmenging in deze verschillende stappen is dan ook geen goed idee: geef het tijd.
2. Wacht tot het het juiste moment is en maak je geen zorgen over de leeftijd
Het heeft geen zin om ze als een gek aan te moedigen als je baby nog niet klaar is om te leren lopen. Beweegt hij of staat hij op? Dat betekent niet dat hij meteen zijn eerste stappen gaat zetten. Hij moet er eerst in slagen om zonder steun te staan, aan zijn evenwicht te werken, dan glijdende stappen te zetten en, terwijl hij het overbrengen van gewicht van het ene been op het andere beter begrijpt, erin slagen om één voet op te tillen om te lopen: het pad kan lang zijn en het kan een paar maanden duren tussen het verwerven van de staande positie en het lopen.
3. Laat de baby zoveel mogelijk op blote voeten staan
Om te kunnen lopen, zal je kleintje het evenwicht moeten leren beheersen. De waarneming van de grond gebeurt door zijn voetboog. Om het goed te begrijpen, is het het beste om je voeten zoveel mogelijk bloot te laten: met een zool worden de sensorische sensoren veel minder gestimuleerd. Bovendien zullen zijn tenen waarschijnlijk worden gehinderd, maar ze worden gebruikt om zijn steunpunten te vinden. Simpel gezegd, hem schoenen aandoen tijdens het leren lopen is een beetje zoals hem leren om voorwerpen te vangen terwijl hij wanten draagt.
4. Pas je omgeving aan om het leren lopen te vergemakkelijken
Het is door je vast te klampen aan elementen van zijn omgeving dat je kleintje erin zal slagen om een paar stappen te zetten voordat hij loslaat. Waarom zet je niet een meubelstuk op zijn hoogte in de woonkamer of in zijn kamer, zodat hij erop kan leunen? Het park kan ook interessant zijn: de tralies stellen hem in staat om op zijn benen te duwen en vast te houden om zijwaarts zoals als een krab te leren lopen.
5. Stimuleer de baby om zijn eerste stappen te zetten
Het is duidelijk dat als je kleintje dicht bij het lopen is, hij zijn vinger niet zal bewegen als je hem altijd zijn speelgoed brengt of ze gemakkelijk toegankelijk maakt. Zijn favoriete speeltje dat op de salontafel in de woonkamer zit, zou hem moeten stimuleren en hem moeten aanmoedigen om te bewegen om het te vangen. Je kunt hem ook roepen om in je armen te komen; van papa 's armen naar mama gaan – maar alleen als hij er klaar voor is – zal ervoor zorgen dat hij alleen wil lopen!
6. Moedig de baby aan om hem stap voor stap te leren lopen
Zonder daarbij overdreven enthousiast te worden, aarzel niet om de baby aan te moedigen en hem te feliciteren wanneer hij een paar stappen kan zetten terwijl hij zich vasthoudt aan een meubelstuk: hij zal er trots op zijn dat zijn ouders interesse in hem tonen, maar ook hun vreugde om zijn vooruitgang te zien. Maar wees voorzichtig: pushen en aanmoedigen zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk om de grenzen van je kleintje te respecteren. Het volstaat om zijn acties bijvoorbeeld 'bravo, je maakt stappen' te noemen.
7. Bied een loopwagentje aan om uw kind te helpen lopen
Men kan zeggen wat men wil, maar de loopwagen is een must bij het leren lopen: de baby loopt er trots mee door het huis en speelt de ontdekkingsreiziger. Een houten model, zwaarder dan die van kunststof, en uitgerust met remmen heeft de voorkeur voor de eerste onzekere stappen van uw kleintje.
8. Kleed hem gepast om hem te helpen lopen
Exit stijve denim outfits of kleine bloesjes of hemden: denk erover om ze in comfortabele outfits aan te kleden, waarin je kleintje zich vrij kan bewegen zonder zich belemmerd te voelen. Leggings, joggingbroeken, harembroeken zijn in het spel, om nog maar te zwijgen van de bodysuit die kleine tocht in de onderrug vermijdt!
9. Vergeet de loopstoel om te leren
Aan de andere kant, onder de kinderverzorgingsproducten die niet gebruikt mogen worden, is er de loopstoel. Hoewel dit object misschien leuk lijkt, omdathet je peuter in staat stelt om alleen te bewegen, is het schadelijk voor het leren lopen. Baby duwt met de toppen van zijn voeten en leert absoluut niet om zijn evenwicht te bewaren. Om nog maar te zwijgen over het risico op ongelukken... Te verbannen!
10. Houd uw handen niet boven zijn hoofd
Hoe kan ik de baby laten lopen om hem uit balans te brengen? Zijn handen vasthouden, armen boven zijn hoofd: dit is de beste manier om zijn bewegingen te belemmeren. Het is beter om zijn handen op zijn niveau te houden, onder de schouders, ter hoogte van de buste of de heupen, zodat hij op je handen rust.
Er is dus geen haast: de baby zal op een dag noodzakelijkerwijs lopen. Hij wil gewoon dat je in zijn eigen tempo gaat!
FAQ
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je baby op het punt staat te lopen, zoals:
Wanneer hij op meubels of voorwerpen steunt om zich recht te houden,
Zijn pogingen om te bewegen door vast te houden aan meubels,
Verbeterde balans en coördinatie, met minder vallen.
Elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar over het algemeen beginnen de meeste baby 's tussen de 9 en 18 maanden te lopen.
Speel regelmatig met hem op de grond,
Moedig de baby aan om te gaan staan,
Houd de handen van je baby vast en moedig hem aan om een paar stappen te zetten.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten