favorieten
Baby's luier

Luiers en duurzaamheid: wat zijn je opties?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Vandaag de dag heb je veel keuze als het op luiers aankomt. Je hebt de klassieke wegwerpluiers, biologische en milieuvriendelijke varianten en ook de wasbare luiers maken een comeback. Wat is de beste keuze? Dat hangt volledig van jou en je noden af. We vergelijken hier de twee meest gekende opties, wasbare luiers en wegwerpluiers, en bespreken ook hun duurzaamheid.

Wasbare luiers

Je herinnert je vast wel de stoffen luiers van vroeger die met een veiligheidsspeld werden toegemaakt. De wasbare luiers van vandaag zien er een stuk anders uit: ze hebben de vorm van een wegwerpuier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Je sluit ze gemakkelijk met klittenband, knoopjes of lintjes. Wegwerpluiers bestaan uit een overbroekje en een absorberende inlegger die je wast als hij vuil is.

Voordelen

  • Wasbare luiers zijn op lange termijn goedkoper dan wegwerpluiers. Als je meerdere kindjes hebt, kan je de luiers meerdere keren gebruiken, waardoor je nog meer geld uitspaart.
  • Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. Je verbruikt wel energie omdat je de luiers moet wassen, maar de CO2-uitstoot bij de productie en afvalverwerking van wegwerpluiers is 1.5 tot 2.5 keer groter dan bij herbruikbare luiers.

Nadelen

  • Wasbare luiers vragen een grotere startinvestering, want je moet er veel in een keer kopen, terwijl de kost van wegwerpluiers meer uitgespreid is over tijd.
  • Ze zijn minder handig dan wegwerpluiers, je moet ze eenmaal wassen en drogen. Dit neemt tijd in.
  • Mogelijk is de kans op luieruitslag groter, omdat ze vocht langer bij de houd houden dan wegwerpluiers. Dit is natuurlijk bij elk kindje anders.

Wegwerpluiers

Wasbare luiers zijn niet voor elke mama haalbaar. Daarom blijven wegwerpluiers is nog altijd de meest gebruikte soort luier.

Voordelen

  • Wegwerpluiers zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Na gebruik kan je ze gewoon weggooien.
  • Ze zijn heel absorberend. Omdat de buitenlaag van wegwerpluiers gemaakt is van een goed absorberende en ademende buitenlaag, blijft de huid van je baby langer droog en is de kans op luieruitslag kleiner. Dit is natuurlijk bij elk kindje anders.

Nadelen

  • Wegwerpluiers zijn op de lange termijn duurder dan wegwerpluiers.
  • Sommige baby’s kunnen reageren op een van de stoffen waaruit wegwerpluiers gemaakt zijn en er uitslag door krijgen.
  • Wegwerpluiers zijn slechter voor het milieu. Ze zijn gemaakt uit katoen, papier, plastic en synthetische materialen, en de productie en verwerking van deze materialen is belastend voor het milieu.

Een tussenoplossing

Passen wasbare luiers niet voor je maar zou wel graag een duurzaam alternatief vinden voor luiers? Je vindt vandaag wegwerpluiers in biologisch afbreekbare verpakking en gemaakt uit bio-plastic en andere milieuvriendelijkere materialen.

Zo heb je de luiers van Little Big Change, vrij van schadelijke stoffen, hypoallergeen en dermatologisch getest en geproduceerd op 100% groene stroom en CO2-neutraal. Bovendien steunt Little Big Change de Gentse start-up Woosh, de eerste luierrecyclage site in België. Ze organiseren de levering en ophaling van gebruikte Little Big Change-luiers organiseren voor Belgische kinderdagverblijven, een belangrijke eerste stap om luierrecyclage op grote schaal mogelijk te maken. Ontdek hier hun abonnement zonder verplichtingen en zonder compromissen!

 

In samenwerking met Little Big Change

Lees ook: