favorieten
Babyverzorging

Hoe de neus van je baby reinigen ?


Geschreven op 17/08/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 17/08/2023 Artikel geschreven in samenwerking met: Physiologica

Waterige oogjes, niezen, … je baby is verkouden! Om te voorkomen dat de verkoudheid erger wordt, is het belangrijk om het neusje van je kindje goed te reinigen. Maar hoe doe je dat precies? We leggen hier alles stap per stap uit!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat zijn de gevolgen van een verkoudheid bij je baby?

Een verkoudheid verdwijnt bij een baby meestal weer vanzelf na 1 week tot 10 dagen. In tussentijd kan je je baby helpen door de slijmpjes weg te nemen. Slijm dat blijft zitten, kan namelijk leiden tot infecties, zoals een keel- of oorontsteking of sinusitis. Het kan ook afdalen naar de keel en bronchitis veroorzaken.

Waarom moet je het neusje van je baby reinigen?

Kleine kinderen raken vaak verkouden, vooral als ze naar de crèche of kleuterklas gaan. Een goede neushygiëne beschermt je kind vanaf de geboorte tegen de verspreiding van virussen en bacteriën. Omdat hun luchtwegen extra gevoelig zijn voor storende factoren zoals stof, vervuiling en allergenen, is het belangrijk om elke dag extra aandacht aan hun neusje en ogen te besteden. Het reinigen van je baby’s neus is daarom extra belangrijk. Je kindje ligt vaak in een horizontale positie, waardoor slijmen moeilijk door de neus vloeien en steeds naar de keel stromen.

Zelfs als volwassene is een verstopte neus niet prettig. Dat geldt dus zeker ook voor baby's. Ademhalen is moeilijk en ook eten en slapen is niet evident. Je baby kan z’n eigen neusje nog niet reinigen, dus zal jij het moeten doen!

Wat heb je nodig om de neus van je baby te reinigen?

Zorg ervoor dat je altijd een aantal zaken in huis hebt om je baby’s neus te reinigen:

 • Fysiologische zoutoplossing: Je vindt dit in de apotheek of parafarmacie. Gebruik bijvoorbeeld Physiologica Isonasal Baby Unit Doses voor de dagelijkse reiniging van een verstopte neus. Je kan het zelfs preventief gebruiken om infecties van de bovenste luchtwegen tegen te gaan. En op doktersvoorschrift kan het gebruikt worden als verdunningsmiddel bij aerosoltherapie.
 • Een spuitbusje met zout water, maar enkel als je baby al wat ouder is.
 • Papieren zakdoekjes: ze zijn iets minder ecologisch, maar door het eenmalig gebruik voorkomen ze wel de verspreiding van ziektekiemen en nieuwe infecties. Een alternatief is een grote voorraad wasbare zakdoeken die je wast op 60°C.
 • Borstvoedingspads: ze zijn doorgaans zachter dan zakdoeken, vooral voor een pasgeboren baby.

En een neusreiniger of -peertje? De meningen bij kinderartsen hierover zijn verdeeld. Doe dus vooral waar jij en je kind zich comfortabel bij voelen. Kies echter steeds voor kwalitatieve producten zoals de Physiologica Baby Neusreiniger, met 3 gratis wegwerp opzetstukken en nieuwe opzetstukken apart verkrijgbaar. Zo werk je altijd hygiënisch en veilig.

Hoe reinig je baby’s neusje?

Je baby kan de neus niet snuiten, dus moet jij de neus voor hem reinigen. Maar hoe doe je dat precies?

 1. Leg alles wat je nodig hebt netjes klaar.
 2. Leg je baby op de rug, bijvoorbeeld op je luiertafel en draai het hoofd opzij of leg je baby op de zij.
 3. Leg een tetradoek onder het hoofd van je baby om de slijmpjes op te vangen.
 4. Houd je baby in deze positie terwijl je geleidelijk de zoutoplossing in het neusgaatje aan de andere kant inbrengt (de kant waarop je baby niet ligt).
 5. Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes zullen dan door het andere neusgat stromen.
 6. Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Vergeet niet de armpjes van je baby voorzichtig vast te houden om te voorkomen dat ze in de weg zitten. Je kan je baby ook in een tetradoek wikkelen. Leg stap voor stap uit wat je doet terwijl je het doet. Je baby zal het niet fijn vinden, maar zo stel je hem of haar toch gerust!

Je kan je baby ook op de buik leggen en op je onderarm laten rusten. Als je dan de zoutoplossing inbrengt, doet de zwaartekracht zijn werk en komen slijmpjes er op natuurlijke wijze uit.

Belemmeren de snotjes de neusgaten van je kind? Maak dan een soort lont van een watje en bevochtig dat met een fysiologisch serum. Breng het in het neusgat terwijl je lichtjes draait en neem zo de slijmpjes mee. Maak voor het andere neusgat een nieuw lontje en doe hetzelfde.

Wanneer reinig je de neus van je baby?

 • Als je overdag merkt dat je kindje slijmpjes heeft (niet meer dan 4 keer per dag).
 • Na het bad: de waterdamp en de warmte maken de slijmpjes op natuurlijke wijze vloeibaar. Bovendien is je baby dan ook rustiger.
 • Voor een maaltijd, zodat je baby goed kan slikken.
 • Voor het slapen, zodat de luchtwegen vrij zijn voor een goede nachtrust.

Neusjes reinigen van kindjes ouder dan 3 jaar

Het vraagt wat tijd tot je kind weet hoe het zelf de neus moet snuiten. Dat gebeurt pas rond 18 tot 24 maanden en soms zelfs nog later. In tussentijd reinig je hun neus op dezelfde manier als bij een zuigeling. Een spray kan de taak een beetje vereenvoudigen. Kies bijvoorbeeld voor de Physiologica Septinasal Spray om de neus te reinigen bij een verkoudheid of verstopte neus.

Als je kindje al kan snuiten, wordt het makkelijker:

 1. Vraag je kind om het hoofd opzij te kantelen.
 2. Steek een pipetje met fysiologisch serum zoals de Physiologica Septinasal Baby Unit Doses of een zachte neusspray in het neusgat aan de andere kant.
 3. Laat je kindje snuiten.
 4. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Ook als je kindje zelf kan snuiten, helpt het nog om 's morgens en 's avonds de neus extra te reinigen met een zoutoplossing.

Vergeet niet steeds je handen te wassen voor, maar ook na de reiniging van het neusje. Hygiëne is essentieel en vermijdt de overdracht van mogelijke virussen. Gebruik daarom ook steeds veilige producten die de hygiëne respecteren, zoals het complete gamma van Physiologica. Je vindt het in de apotheek of parafarmacie!

Bij een baby jonger dan 3 maanden die een verstopte neus én koorts heeft, volstaat reinigen niet. Contacteer in dat geval onmiddellijk je arts!