Bebe cheveux long 1
favorieten
Babyverzorging

Hoe verzorg ik de lange haren van mijn baby?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Sommige baby’s worden geboren met een dikke haardos, andere houden het zeker een jaar bij enkele plukjes haar. Maar hoe verzorg je die haren van je kleintje? Ontdek hier snel een paar tips.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Verzorg de haartjes van je baby met een zachte shampoo

Of het haar van je baby nu lange of kort is, gebruik altijd een zeer zachte shampoo die de hoofdhuid niet beschadigt. Kies zeker een speciale shampoo voor baby’s en was de haartjes van je baby als volgt:

  • Maak het hoofdje van je baby nat;
  • Breng de shampoo aan op je handen en laat het een beetje schuimen;
  • Breng het schuimpje subtiel op je baby’s hoofdje aan. Zet geen druk en let op de fontanel.
  • Spoel voorzichtig: verwijder eventuele restjes shampoo met lauw water. Neem een bakje of kommetje om het water over het hoofdje van de baby te gieten.

Als je baby regelmatig knoopjes in de haren heeft, probeer de haren dan in het water te ontwarren: zo kun je kammen zonder te trekken. Vermijd ontwarrende producten voor volwassenen en gebruik enkel formules voor kinderen.

Hoe droog ik de lange haren van mijn baby?

Als je baby uit bad is, droog je het hoofdje heel voorzichtig af met een zachte handdoek of de kap van de badcape. Vermijd wrijven, zeker bij kleine baby’s. In de winter kan je een haardroger gebruiker zodat je baby geen kou vat. Er zijn speciale exemplaren voor baby’s op de markt  die elk risico op brandwonden vermijden en een aangepast geluid maken zodat je kindje niet bang wordt.

Baby’s met lange haren: hoeveel wassen?

Lange haren worden sneller vuil dan korte haren: wat melk, een beetje transpiratie, … . Je zal lange haren dus vaker moeten wassen. Maar doe het zeker ook niet elke dag, het kan de kwetsbare hoofdhuid irriteren. Twee keer per week is meestal voldoende. Spoel ook het nekje goed terwijl je de haartjes op zij houdt. Je kan ze eventueel vastbinden met een elastiekje, al is dat minder comfortabel voor je baby.

Met welke borstel verzorg ik de lange haren van mijn baby?

Een klein kammetje volstaat om een paar plukjes haar te stylen, maar je kiest beter voor een natuurlijke borstel: die is zacht, respecteert fijne haartjes en vermijdt elk risico op letsels aan het hoofdje. Om baby’s haren makkelijker te kunnen stylen, kan je ze licht bevochtigen met een washandje of een borstel: dit zal helpen om de wilde manen in bedwang te houden.

Moet ik de lange haren van mijn baby knippen ?

"Knip de haartjes van je baby, het zal ze sterker maken! ", is een advies dat je vaak hoort. Het heeft echter geen zin om het haar van je kleintje te knippen voor hij of zij 6 maanden is: de babyhaartjes vallen hoogst waarschijnlijk geleidelijk uit en groeien nadien terug. De nieuwe haartjes zullen dichter bij elkaar staan en minder fijn zijn... maar kunnen ook helemaal anders zijn dan de geboortehaartjes. Zelfs de kleur kan verschillen! Wanneer de eerste haartjes van je baby echt wild gaan, kan je ze eventueel wel even bijknippen met een schaartje met een stompe punt. Dit is veiliger, je baby zal sowieso bewegen tijdens het knippen. Is dit niet nodig? Dan wacht je best tot je baby 1 jaar oud is en je zijn/ haar hoofdje kan toevertrouwen aan een professionele kapper.