Le developpement moteur mois par
favorieten
Baby maand per maand

De psychomotorische ontwikkeling per maand


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Tussen 1 en 12 maanden zal je baby zich vlug ontwikkelen

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De eerste maand  
Je kindje is nu al erg nieuwsgierig. Nu en dan tilt hij zijn hoofdje op en draait het van de ene kant naar de andere. Hij begint de wereld te ontdekken.

De tweede maand 
Hij tilt zijn hoofdje steeds vaker op terwijl hij op zijn onderarmpjes steunt. Geleidelijk aan komt hij uit zijn gebogen geboortehouding : hij strekt veel makkelijker zijn armpjes en zijn beentjes en begint zijn handjes te openen.

De derde maand 
Als je hem een rammelaar geeft, neemt hij die stevig vast. Nog een beetje onhandig probeert hij de rammelaar in zijn mondje te steken. Zijn ogen volgen aandachtig elk object dat je hem toont. 

De vierde maand 
Terwijl hij op zijn buikje ligt, strekt hij zich uit en speelt vliegertje. Hij houdt ervan zo lang mogelijk in deze positie te blijven liggen en de horizon te verkennen maar het vermoeit hem nog snel. Hij speelt met zijn handen en beweegt het speelgoed dat boven hem hangt. Op die manier ontdekt hij de zwaartekracht.

De vijfde maand
Stukje bij beetje begint hij de dingen die je hem aanreikt vast te grijpen. Zijn greep verstevigt zich.

De zesde maand
Terwijl hij op zijn buik ligt, drukt hij zich omhoog met gestrekte armen. Hij neemt uit eigen beweging de objecten vast die hem interesseren (het bewijs dat hij reeds een keuze kan maken). Hij grijpt ze met zijn volledige handje vast om vervolgens het oppervlak al zuigend en likkend te onderzoeken. Zijn nieuwste bezigheid : het doorgeven van een stuk speelgoed van de ene hand naar de andere.

De zevende maand
Hij leert rollen, van zijn buik op zijn rug en omgekeerd. Als hij op zijn rug ligt, doet hij niets liever dan zijn teentjes vastgrijpen en met zijn voetjes spelen.

De achtste maand
Als je hem rechtop zet, kan hij reeds enkele seconden in dezelfde positie blijven zitten. Soms  zelfs enkele minuten. Hij vindt het leuk om op en neer te springen als je hem recht houdt onder zijn armpjes. Hij kan niet alleen objecten grijpen maar ze ook terug loslaten door zijn handjes te openen. Hij amuseert zich bijgevolg te pas en te onpas en tot je grote ergernis met het laten vallen van alle mogelijke objecten.

De negende maand
Hij zit alleen rechtop maar heeft er wel al zijn concentratie voor nodig. Hij grijpt zich vast met zijn handjes om zich overeind te trekken. Op de grond kruipt hij rond als een soldaat op patrouille.

De tiende maand
Hij zit volledig ontspannen rechtop en gebruikt zijn handen meer en meer : kijk eens hoe hij zorgvuldig kruimeltjes en stofdeeltjes van de grond neemt en ze tussen duim en wijsvinger houdt. Trots op zichzelf applaudisseert hij, door zijn 2 handjes of 2 blokken tegen elkaar te slaan. Kleine gaatjes onderzoekt hij met zijn vingers. Opgepast voor stopcontacten nu!

De elfde maand
Op deze leeftijd heeft hij al verschillende technieken onder de knie om zich te kunnen voortbewegen : op handen en voeten, als een krabje, met zijn achterste in de lucht of zelfs rechtop langs de meubels. Wat het stappen betreft :   dat lukt hem enkel als je hem bij zijn handjes omhoog houdt, maar doe het niet te vaak want het snijdt hem de adem af.

De twaalfde maand
Om te stappen heeft hij maar 1 vinger meer nodig. Enkele baby’s wagen zich reeds aan hun eerste stapjes terwijl anderen wachten tot de leeftijd van 18 maanden.