favorieten
Baby's tandjes groei

Het melkgebit van je kindje: alles wat je moet weten


Geschreven op 23/08/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 23/08/2023

Als je kindje enkele maanden oud is, komen de eerste tanden door. Het is de start van de vorming van het melkgebit. Maar hoe zit dat nu precies met dat melkgebit? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Vorming van het melkgebit

Gemiddeld krijgen kinderen hun eerste tanden op de leeftijd van zes maanden, maar later is ook perfect normaal. Zelfs na de eerste verjaardag is geen uitzondering. De tanden breken meestal door in paren. Sommige kinderen hebben veel last, andere kinderen merken er nauwelijks wat van. Rond 2,5 à 3 jaar is het melkgebit volledig gevormd en telt het 20 tanden: acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen.

Verzorging van het melkgebit

Zodra de eerste tand komt piepen, is het belangrijk om met de juiste verzorging te starten. Poets de tanden met een aangepaste tandpasta en kies voor een kindertandenborstel. Klik door naar ons artikel over hoe je je kinderen leert tandenpoetsen voor heel wat tips.

Beschadiging van een melktand

Hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets mislopen. Peuters en kleuters zien nog geen gevaar en gedragen zich vaak roekeloos. Als je kind zich weer Tarzan waant, maar nog niet die souplesse bezit, kan hij wel eens een lelijke val maken. Niet zelden zijn tanden daar het slachtoffer van. Ga bij een gebroken of losse tand zeker langs bij je tandarts. Die stelt vast of de wortel beschadigd is en of er verdere verzorging nodig is.

Invloed van een tutje of duim

De stand van de tanden kan negatief beïnvloed worden als je kindje duimt. Een tutje of fopspeen is minder schadelijk voor de tanden aangezien die symmetrisch is. Een duim wordt vaker schuin dan recht in de mond gestopt, waardoor er asymmetrische afwijkingen van de tandboog kunnen opduiken. Het beste is om het duimen zo snel mogelijk af te leren, en om zo weinig mogelijk een tutje te gebruiken, enkel als troost of bij het slapengaan.

Tandartsbezoek

Zodra je kind twee jaar is, wordt het aangeraden om jaarlijks een bezoekje te brengen aan de tandarts. Dat kan in het begin erg spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding weet je kind precies waaraan het zich kan verwachten. Het is daarbij erg belangrijk dat, als je zelf huivert van een tandartsbezoek, je je eigen angst niet overdraagt. Een controle van het gebit is onontbeerlijk voor een gezonde tandverzorging.

Afscheid van het melkgebit

Rond de leeftijd van zes jaar begint ongeveer de tandenwissel en maken de melktanden plaats voor de definitieve tanden. Dat gebeurt verspreid: eerst wisselen de snijtanden. Een tand komt langzaam los en valt dan uit. Je krijgt dan het in de volksmond gekende ‘schietkraam’. Daarna komt er een nieuwe, grotere tand in de plaats. Achter de kiezen komen ook nog extra definitieve kiezen bij. Het melkgebit is doorgaans volledig gewisseld als een kind 14 jaar is.