1839_bebe-semaine2
favorieten
De eerste weken van de baby

Mijn baby is 2 weken oud


Geschreven op 05/07/2018 door Family Service,
Gewijzigd op 02/08/2023

Terug thuis na enkele dagen in de kraamkliniek, sta je op het punt je kleine wezentje, dat je 9 maanden lang gedragen hebt, te leren kennen. Zo vertrouwd maar soms ook een vreemde. Een nieuw leven begint, met nieuwe referentiepunten om grip op te krijgen, maar ook veel loslaten op dagelijkse basis en leven op je baby's tempo.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Hoe gedraagt een baby van 2 weken zich?

Een baby van 2 weken begint al wat te bewegen, maar dat is nog erg beperkt. Als hij niet in jouw armen ligt, ligt hij meestal comfortabel op zijn rug. Hij is altijd dicht bij je en je zult merken dat hij maar naar één ding op zoek is: naar jou! Of het nu het geluid van je stem is, huid-op-huidcontact of tijdens het voeden, je baby zal op zoek zijn naar dat speciale contact dat jullie verbindt.

Een chaotische nachtrust

In deze tweede week begin je langzaam je draai te vinden. Wees niet ongeduldig of te streng voor jezelf: het ritme van je baby lijkt nog erg op dat van het leven in de baarmoeder. Je zult vaak wakker worden, dag en nacht. Je bent helemaal op hem afgestemd en dat is heel normaal. Baden, voeden, borstvoeding geven, je leert dit kleine wezen kennen dat je op zo'n intense manier kan aankijken. Het huis mag dan wel op zijn kop staan, als hij je zo aankijkt, doet niets er meer toe... Laat je gaan en luister naar wat je baby nodig heeft!

Maaltijden op verzoek

Na een vrij intense eerste paar dagen qua voedingen, zal deze tweede week iets rustiger zijn... maar niet veel! Het hangt er allemaal vanaf of je baby een kleine of grote eter is. Terwijl sommige baby's tevreden zijn met ongeveer 8 voedingen per 24 uur en slaapperiodes van 3 uur tijdens de nacht, zullen anderen meer behoeften hebben. Wat vaststaat is dat je baby nog geen eetroutine heeft.

Als je borstvoeding geeft, probeer dan de signalen te herkennen dat je baby honger heeft voordat hij huilt: draait hij zijn hoofd als hij zijn mond opent, houdt hij zijn hand op terwijl zijn ogen nog dicht zijn? Je kleine reus wordt wakker en de laatste voeding lijkt lang geleden? Bied hem de borst aan voordat hij huilt. Zo kan hij rustig eten. Hij heeft een uur geleden gegeten maar huilt nu al? Dat is niet erg: borstvoeding wordt, vooral in het beginstadium, op verzoek gegeven. Kijk niet op de klok om te zien hoe lang of hoe vaak je moet voeden. Je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft!

Als je flessenvoeding geeft, ook hier geldt: luister naar zijn hongergevoel. Gemiddeld drinkt je baby 6 tot 7 flesjes van 90 ml. Hoe weet je of je de dosis moet verhogen? Heel eenvoudig, als hij zijn maaltijden te dicht op elkaar neemt en systematisch al zijn flessen opdrinkt gedurende minstens één dag.

Boeren na de maaltijd

Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, het is belangrijk om je baby te laten boeren nadat hij gegeten heeft: leg hem dus niet meteen daarna in bed. Als hij zuigt, vooral met een flesje, kan hij namelijk lucht inslikken. Deze lucht, gevangen in de maag, kan ongemak en buikkrampen veroorzaken. Vergeet niet om je baby te helpen boeren na elke maaltijd, of zelfs tijdens de maaltijd als hij zich ongemakkelijk lijkt te voelen, door hem rechtop tegen je aan te houden. Als je baby borstvoeding krijgt, kan hij ook lucht inslikken wanneer jij een sterke toeschietreflex hebt. Dat wil zeggen als je melk sterk en snel toeschiet. Als je merkt dat je baby veel krampjes heeft, kan dit de oorzaak zijn. Kolf in dat geval gewoon een beetje melk af voor de voeding. Dit zal de stroom vertragen.

Gezichtsverzorging voor baby's

Baby's hebben een zeer kwetsbare huid. Je hoeft hem dus niet elke avond in bad te doen: om de avond is genoeg, vooral in de winter. Sommige baby's vinden een bad heerlijk, maar anderen houden niet echt van dit moment waarop ze naakt zijn, blootgesteld aan te veel gewaarwordingen. Om het badritueel zo ontspannend mogelijk te maken, kan je je baby inzepen in het bad of hem een luier omdoen voordat je hem in het water dompelt. Geef je baby elke ochtend een klein wasje:

  • Maak zijn oogjes schoon met een doekje bevochtigd met fysiologische zoutoplossing: van binnen naar buiten, om eventuele korstjes te verwijderen.
  • Maak zijn gezicht schoon met een licht vochtig washandje of doekje met een beetje babyzeep erop.
  • Als je baby haar heeft, vergeet dan niet om zijn haar te kammen met een babyborstel van natuurlijk haar.

Dagelijks naar buiten als je baby een beetje onrustig is

Tenzij het ijskoud is, is elke dag naar buiten gaan met je baby een routine die je moet aanhouden. Koude is niet slecht voor je kleintje, integendeel: frisse lucht heeft heilzame effecten. Als het zomer is, zorg er dan voor dat je de warmste uren vermijdt, tussen 12 en 16 uur. Je zult merken dat je baby dan vaak rustig slaapt. Een goed advies: neem van de gelegenheid gebruik om koffie te drinken met een vriendin. Plan de eerste keer geen groot uitje: doe wat het beste is voor je baby, zoek het juiste moment, maar hou ook rekening met wat jij wilt doen. Kinderwagen of draagzak? De keuze is aan jou. Een draagzak is een goed idee als je in de stad woont: het is veel praktischer dan een kinderwagen en je kleintje zit dicht tegen je aan.

De meest gestelde vragen


Baby's van 2 weken moeten goed gehydrateerd worden, vooral in de zomer. Op deze leeftijd krijgen ze nog voornamelijk borst- of flesvoeding. Zorg ervoor dat je je baby regelmatig voedt om aan zijn vochtbehoefte te voldoen.

Als het warm is, kleed je baby dan op de juiste manier door lichte, ademende kleding te kiezen. Kies voor katoenen kleding om de lichaamstemperatuur van je baby te helpen reguleren. Vermijd te strakke of te warme kleding om het risico op oververhitting te vermijden.

Op de leeftijd van 2 weken brengen baby's de meeste tijd door met slapen en eten. Maar je kunt ze bijvoorbeeld in je armen houden en zachtjes tegen ze praten, ze zwart-wit plaatjes laten zien of rustgevende slaapliedjes zingen. Vermijd speelgoed of activiteiten die te stimulerend zijn, want hun zenuwstelsel is nog in ontwikkeling.