11 d'ou vient son caractere 1
favorieten
De band met de baby

Waar haalt mijn kind zijn karakter vandaan?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zo zachtaardig als zijn vader, ongeduldig als zijn moeder, angstig als zijn opa of brutaal als zijn oma ... je merkt al eens bepaalde familietrekjes in je kleine mensje. Zit het karakter van je kindje in zijn genen of is dat maar een idee?

 

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Is karakter genetisch bepaald?

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van ons karakter genetisch bepaald is (en dus wordt overgedragen door onze ouders), terwijl we de andere helft ontwikkelen terwijl we opgroeien. Als het om een jonge baby gaat, speelt erfelijkheid een belangrijkere rol.

Vanaf de geboorte heeft je kindje eigen karaktereigenschappen en je zal snel merken of je baby kalm is of eerder onrustig, ontvankelijk voor auditieve of visuele prikkels of net niet, moeite heeft met veranderingen en nieuwe situaties ...

Hoe zal je baby zich ontwikkelen?

Zelfs op jonge leeftijd kan je kind je verrassen met herkenbare karaktertrekken. Natuurlijk zullen aangeboren eigenschappen zijn gedrag en stemming beïnvloeden. Dit zijn echter niet de enige aspecten die een rol spelen, want ook de omgeving waarin je kind opgroeit speelt een cruciale rol bij de opbouw van zijn persoonlijkheid. Iemands karakter komt tot ontwikkeling door de ervaringen die hij meekrijgt gedurende de kindertijd en adolescentie.

Om dat beter te begrijpen, nemen we even het voorbeeld van een tweeling: beiden hebben dezelfde genetische bagage, ze worden samen en op dezelfde manier opgevoed, dus je zou denken dat ze hetzelfde karakter hebben, maar heel vaak is dat niet het geval. Elk heeft zijn eigen karakter (gelukkig maar), omdat ze niet noodzakelijkerwijs dezelfde vrienden hebben, niet dezelfde activiteiten beoefenen en de ouders (onbewust) niet op dezelfde manier met hen omgaan. Ze ervaren verschillende dingen die hen in staat stellen hun eigen persoonlijkheid op te bouwen.

Welke rol kan jij spelen?

Je speelt een belangrijke rol. Probeer het karakter van je kind te begrijpen en zoek de juiste balans om daarmee om te gaan. Blijf rustig en geduldig als je kind boos of bang is. Als dat niet helpt, probeer hem dan af te leiden met andere activiteiten. Werkt dat ook niet, geef het dan wat tijd en maak je kind duidelijk dat hij steeds bij jou terecht kan.