favorieten
Gezinsleven

Welke financiële steun ontvang je als ouder?


Geschreven op 19/07/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 19/07/2023

Als je mama of papa wordt, besef je dat het krijgen van een kind ook duur kan zijn! Je vraagt je dan misschien af op welke financiële hulp, bonussen en toelagen, je recht hebt. We geven je alle info die je nodig hebt.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Van het kopen van kleertjes, luiers en andere accessoires voor je baby, tot het financieren van de crèche als je je kind laat opvangen, de start op school en allerlei andere uitgaven, … gaan je uitgaven razendsnel omhoog!

Gelukkig bestaan er in België tal van premies en uitkeringen om het je als ouder gemakkelijker te maken. Of je nu werknemer of zelfstandige bent, je kan een beroep doen op enkele tegemoetkomingen. Maar welke precies? En hoe kom je ervoor in aanmerking? We lijsten ze voor je op.

1. Het Groeipakket of de kinderbijslag

De kinderbijslag, ondertussen omgedoopt tot het Groeipakket, bestaat uit verschillende toeslagen en premies die aan Vlaamse gezinnen toegekend kunnen worden. In Brussel en Wallonië zit het systeem anders in elkaar en heet de kinderbijslag niet Groeipakket. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt van de Vlaamse overheid een Groeipakket op maat van zijn of haar situatie, maar je het steeds recht op het startbedrag en het basisbedrag.

Het startbedrag

Per kind heb je recht op een eenmalig vast bedrag bij de geboorte. Je kan het al aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap, als je een doktersattest kan voorleggen. Je ontvangt het bedrag van 1.190,68 euro dan ten vroegste twee maanden voor je bevalling. Het bedrag blijft ook steeds hetzelfde bij je tweede, derde of alle volgende kinderen, tenzij het geïndexeerd wordt.

Het basisbedrag

Naast het startbedrag, heb je ook maandelijks recht op een basisbedrag van 173,20 euro. Vanaf de geboorte tot en met de maand waarin je kind 18 jaar wordt, ontvang je het basisbedrag. Het basisbedrag is hetzelfde voor elk kind geboren na 1 januari 2019. Kinderen die voor die datum geboren werden, ontvangen de oude bedragen van de vroegere kinderbijslag. Vanaf de 18e verjaardag van je kind, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om het Groeipakket te ontvangen.

Vroeger kon je je kinderbijslag aanvragen via je werkgever, maar sinds 2019 moet je je Groeipakket zelf aanvragen. Beide ouders kunnen die aanvraag doen bij een van de vijf verschillende uitbetalers.

2. Een geboortegeschenk van je ziekenfonds

Bij de geboorte van je kind biedt jouw ziekenfonds vaak een "geboortegeschenk" aan, een bonusbedrag waarvan de hoogte verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Je moet daarvoor het geboortecertificaat van je baby aan de ziekenfondsverzekeraar bezorgen en je kind bij hen inschrijven.

Aarzel niet om vanaf het begin van je zwangerschap contact op te nemen met je ziekenfonds om te weten te komen op welke voordelen je recht hebt bij de geboorte van je kind.

3. Optionele toeslagen

Naast het start- en het basisbedrag, biedt het Groeipakket ook een aantal optionele toelagen. Of je er recht op hebt, hangt af jouw specifieke gezinssituatie.

Zo is er de schooltoeslag om de financiële kosten van het onderwijs te dragen. Daarnaast heb je de schoolbonus die begin augustus wordt uitbetaald voor elk kind dat een basisbedrag in het Groeipakket ontvangt. Als je kindje ingeschreven wordt in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende kleuterschool én voldoende aanwezig is, kan je een beroep doen op de kleutertoeslag. Dat bedrag krijg je twee keer, een eerste keer als je kindje drie is en vervolgens als het vier is. Gaat je kindje naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkend kinderopvangverblijf en wordt de kost niet berekend op basis van je inkomen? Dan heb je per volledige opvangdag recht op een extra tegemoetkoming in het kader van de kinderopvangtoeslag.

Gezinnen met een lager inkomen, hebben bovenop het basisbedrag ook recht op een sociale toeslag.. Daarnaast bestaat er nog de pleegzorgtoeslag, voor alle kinderen die in een pleeggezin geplaatst worden. Ook kan je een zorgtoeslag aanvragen voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte. En tot slot zijn er nog een aantal toeslagen die extra ondersteuning moeten bieden aan het kind als er met de ouders iets zou gebeuren

4. Vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandige moeders

Er zijn een aantal voordelen voor zelfstandige moeders. Ten eerste heb je recht op een moederschapsuitkering, betaald door je ziekenfonds, tijdens je moederschapsverlof. Daarnaast heb je ook recht op vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen na de bevalling: je bent vrijgesteld van betaling voor het kwartaal volgend op de bevalling, terwijl je je sociale zekerheidsrechten behoudt. Je hebt ook recht op 105 dienstencheques om je te helpen bij huishoudelijke taken.

Zelfstandige vaders krijgen ook bijstand bij de geboorte van hun kind. Voor meer informatie neem je contact op met je sociaal secretariaat.

Mama of papa worden kan duur zijn, maar het is geruststellend om te weten dat er financiële hulp beschikbaar is om gezinnen te helpen voor hun kinderen te zorgen. Aarzel niet om contact op te nemen met de relevante organisaties voor meer informatie.