Heuredete2
favorieten
Gezinsleven

Zomertijd: hoe baby voorbereiden op de overgang van wintertijd naar zomertijd


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zoals jaarlijks is dit het moment waar sommige ouders voor vrezen: de overgang naar de zomertijd. Ieder laatste weekend van maart moet je de klok een uur vooruit zetten : om 2 uur wordt het 3 uur ... De dagen worden zeker langer ... maar je nachten worden meestal korter. Het is overdag langer licht en dat kan kinderen storen. Hier zijn enkele tips om deze wijziging soepel te laten verlopen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Ja ... en nee! Het hangt af van de leeftijd van je baby. Onder de 6 maanden zal je baby waarschijnlijk geen echte verandering ervaren, omdat hij niet hetzelfde slaapritme heeft als een volwassene. Maar na 6 maanden eet je kleintje op vaste tijden en begint hij een routine te hebben voor zijn dutjes. Alles wordt met een uur verschoven: het is een knoeiboel!

Wat zijn de gevolgen van zomertijd voor je baby?

De lunch is te laat, net als het vieruurtje, en je baby kan slaperig worden op de gewone winteruren! Kortom, een paar dagen kan baby chagrijniger zijn dan normaal, zijn voeding kan verstoord worden en ook zijn slaap ... beter om de leiding te nemen! En probeer je baby niet direct een uur vroeger naar bed te brengen op zaterdagavond, hopend zo direct een nieuw ritme te hebben: fiasco gegarandeerd!

Hoe baby voorbereiden op zomertijd?

De week voor de overschakeling naar de zomertijd: verschuif geleidelijk de bedtijd en de maaltijden telkens met een kwartier. Geef dus de maaltijd 10-15 minuten vroeger aan je kleintje en leg hem 10-15 minuten voor het tijdstip waarop hij gewoonlijk tekenen van vermoeidheid begint te vertonen, in bed. Blijf de verschillende bedtijdrituelen volgen tijdens dutjes en \'s avonds: dit blijven belangrijke mijlpalen die je kleintje vertellen dat het tijd is om te slapen. 's Morgens wordt het weer donker: aarzel niet om de lichten aan te doen om de indruk van een zonsopgang te wekken en moedig je baby aan om wakker te worden ... tenminste gedurende deze week!

En wat als het niet lukt?

Geduld. Zelfs indien je baby of je peuter niet meteen in slaap valt, het belangrijkste is om hen vroeger naar bed te brengen: hij zal eerder kunnen ontspannen, en dus vlugger in slaap vallen. Boeken, verhalen, zachte muziek kan hem zeker helpen te ontspannen. Maar vooral, maak je zelf niet druk met deze overgang naar zomertijd: baby kan het zeker voelen. En, misschien zul je meer in de war zijn dan hij!