5
favorieten
Kinderopvang

Hoe kies je de kinderopvang van je baby?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Als je baby een paar maanden oud is, moet je vaak terug aan het werk en heb je nood aan kinderopvang. Maar hoe kies je die nu het beste ? Ga je voor een crèche of wordt het een onthaalmoeder? We helpen je in dit artikel de juiste aspecten afwegen!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Kinderopvang aangepast aan jouw uur- en werkrooster

Je werkuren zijn vaak bepalend in je zoektocht naar kinderopvang. Wie vaak buiten de kantooruren werkt, kan namelijk niet altijd in een crèche terecht. Crèches gaan rond 7u30 open en sluiten rond 18u30.  Sommige onthaalouders hanteren flexibelere uren en vangen ook kindjes op tijdens het weekend.

Als je werkschema verschilt van week tot week, kan het zijn dat een onthaalouder hier niet in mee kan gaan. Een crèche is in dat opzicht flexibeler. Dit is natuurlijk een algemene vaststelling, bespreek op voorhand goed wanneer jouw kindje precies opvang nodig heeft.  

Deeltijds of voltijds

Het aantal dagen dat je baby in de kinderopvang verblijft is ook niet onbelangrijk. Enerzijds om financiële redenen, anderzijds voor het comfort van je kindje.

Crèches zijn vaak vrij lawaaierig en dit kan vermoeiend zijn voor kleine kinderen. Wie voltijdse opvang nodig hebt, verkiest daarom vaak de rustige omgeving van een onthaalouder.

Het budget

Ook de kost van kinderopvang is belangrijk bij het maken van je keuze. In sommige gevallen wordt de kostprijs berekend op basis van je inkomen, in andere gevallen is er een vaste dagprijs. Je kan de kosten voor kinderopvang sowieso ook opnemen in je belastingsaangifte.

Collectieve of persoonlijke opvang ?

Heb je al nagedacht over de manier waarop je de opvang van je kindje ziet? Waar er in de crèche verschillende verzorgers zijn, is er bij de onthaalmoeder maar één persoon met je kindje bezig in een familiaal kader. Sommige ouders zijn meer gerustgesteld wanneer een heel team zich bezighoudt met hun kleintje, andere verkiezen de persoonlijke aanpak.

Uiteindelijk telt alleen wat jouw kindje nodig heeft en hoe je je daarbij voelt. Als jij vertrouwen hebt in de persoon die jouw kindje opvangt, zal dit er ook voor zorgen dat je baby geruster is!