Sac pour la creche 1
favorieten
Kinderopvang

Wat moet er in de tas voor de crèche of onthaalouder?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Het is zover ! Je kleintje gaat naar de crèche of onthaalouder terwijl jij gaat werken. Je baby zal vertroeteld worden door ervaren mensen en heel wat nieuwe avonturen beleven. Maar wat moet er nu precies in het tasje voor de crèche of onthaalouder? Volg deze gids en vergeet niets !

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Onmisbaar in de tas voor de kinderopvang: reservekledij

Voorzie steeds een pakketje reservekledij, afgestemd op het seizoen. Een ongelukje is namelijk snel gebeurd. De inhoud van zo’n pakketje?

 • body
 • t-shirt
 • trui
 • broekje
 • een paar kousen (ja, ook die worden vuil !)

Voorzie meer dan één pakketje tijdens de zindelijkheidstraining. In deze periode komen ongelukjes meer voor.

De knuffel: een link naar thuis

Als er één ding is dat je niet mag vergeten, is het wel de lievelingsknuffel van je baby. Heeft je kindje er nog geen? Dan is dit misschien het moment om er eentje te introduceren. Neem bijvoorbeeld een doekje of een knuffeltje met je geur erop. Het is een geruststelling voor je kindje en zal hem/ haar helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.  

Pantoffels die je snel in de tas kan stoppen

Kindjes die leren stappen, voelen zich erg comfortabel in een paar zachte leren pantoffeltjes. Je stopt die snel in de tas voor de kinderopvang en gebruikt ze ’s avonds opnieuw voor thuis. Let er wel op dat de zooltjes flexibel zijn en dat je kindje het contact met de vloer goed kan voelen door de slofjes heen.

Moeten er luiers in de tas voor de crèche of de onthaalouder?

Zowel in de crèche als bij de onthaalouder voorzie je best zelf de luiers, zekers als je baby gevoelige billetjes heeft of gewend is aan een bepaald merk. Vaak voorziet de kinderopvang dit zelf niet. Ook luiercrème en doekjes zijn geen overbodige luxe. Liever wasbare luiers? Bespreek dat zeker op voorhand. Het is mogelijk dat de crèche of onthaalouder dit niet ziet zitten. 

Daarnaast kan de kinderopvang je ook vragen om zelf een neusspoeling of andere basisverzorging te voorzien bij een loopneusje.

De tas voor de onthaalouder of crèche: moet er ook eten mee?

Als je kindje nog melkvoedingen drinkt, zal je deze zelf moeten voorzien. Geef je borstvoeding? Bespreek dit dan zeker op voorhand. Zo kan je melk onder de ideale omstandigheden bewaard worden. 

Vraag ook of je een ontbijt of een andere snack moet voorzien. Vaak kan de crèche of de onthaalouder hiervoor zorgen maar worden er bij afname wel extra kosten aangerekend.

Ons advies voor mama’s

 • Vervang het pakketje met reservekledij af en toe. Zo vermijd je dat de kleertjes die erin zitten te klein worden zonder dat je het merkt. Geef op warme dagen ook zonnecrème en een pet of hoedje mee.
 • Voorzie een aantal exemplaren van de lievelingsknuffel en de fopspeen
 • Stop een klein notitieboekje in de tas. Hier kan de verzorgende of onthaalouder speciale aandachtspunten noteren of je eraan herinneren wanneer je iets moet meebrengen.
 • Een klein fotoalbum helpt je baby door moeilijke momentjes
 • Schrijf op alle spullen de naam van je baby om te vermijden dat je dingen verliest of ze per ongeluk met een ander kindje mee naar huis gaan. Online vind je handige strijklabels!
 • Kies een tas doe groot genoeg is.
 • Vergeet niet dat crèches of onthaalouders geen medicatie mogen toedienen zonder voorschrift. Heeft jouw kindje iets nodig, stop dan zeker het voorschrift in de tas!