Le cordon
favorieten
Zorg voor pasgeborenen

De navel


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zolang je baby in je buik verbleef, voedde je hem via de navelstreng. Van zodra hij je lichaam verliet, werd die navelstreng doorgeknipt, vaak door de papa. Zijn hele leven lang zal je kindje daarvan in het midden van zijn lichaam het litteken meedragen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Litteken van de navelstreng

Na enkele dagen is de navelstreng verdroogd en valt hij af. In iedere materniteit wordt de navelstreng op een andere manier verzorgd. Het belangrijkste is dat de navel altijd proper is en zo droog mogelijk blijft. 

De navel is het litteken van de navelstreng. Hij ziet er bij iedereen anders uit: bij sommige trekt hij naar binnen toe, bij anderen staat hij een beetje naar buiten. Er is geen voorschrift voor hoe een navel er moet uitzien. Soms gaat de navel uitpuilen: dat is een navelbreukje. Meestal verdwijnt dat vanzelf na het eerste levensjaar, anders zeker voor het derde jaar, als de buikspieren wat steviger worden. Het is dus niet nodig om er een pleister over te kleven of het af te spannen, dat heeft geen enkel effect. Als het een grotere breuk is of als de breuk aanhoudt tot na zijn derde verjaardag, laat je er best een arts naar kijken.

Goed om te weten

Vloeit er vocht uit het naveltje enkele dagen na het afvallen van de navelstreng, desinfecteer de wonde dan met een antisepticum zoals chloorhexidine. Als er granulatieweefsel of etter ontstaat, waarschuw je best de dokter.