Le cordon ombilical 1
favorieten
Zorg voor pasgeborenen

De navelstreng


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

De navelstreng liet je baby 9 maanden groeien in je buik. Bij de geboorte wordt die fysieke band doorgeknipt. Een paar dagen na de geboorte valt het stukje navelstreng aan je baby’s buik vanzelf af.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De navelstreng: een levensband

Tijdens het leven in de baarmoeder kreeg je baby via de navelstreng alle voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Eens je baby geboren is, heeft hij/ zij de navelstreng niet meer nodig. De dokter klemt hem dan met twee klemmen vast om de bloedsomloop te onderbreken en knipt hem vervolgens door. Soms mag de papa dit zelfs doen! De procedure is niet pijnlijk voor je baby. Er zal nog een klein stukje navelstreng aan de buik van je baby’tje hangen dat, als het eraf is gevallen, plaats maakt voor een mooi klein naveltje.

Hoe de navelstreng verzorgen?

Hou het stukje navelstreng schoon en droog tot het eraf valt. De eerste paar dagen blijft er een klein clipje op zitten, spring er dus voorzichtig mee om. Reinig de navelstreng één keer per dag vanaf de basis aan de huid met een kompres of wattenstaafje en ontsmettingsmiddel. Volg het advies op van je kraamafdeling en bedek de navelstreng niet. Zorg er ook voor dat de baby natuurlijke materialen draagt, zoals katoen. En vooral: was je handen grondig voor de verzorging.

Wanneer valt de navelstreng af?

Het moment waarop de navelstreng afvalt, varieert van baby tot baby. Gemiddeld gebeurt het binnen de 15 dagen maar sommige baby\'s verliezen het al na 5 dagen. Wees dus geduldig en trek er niet aan, zelfs als het al lijkt los te komen. Laat de navelstreng enkel op natuurlijke wijze afvallen.

Bang om je baby pijn te doen bij de verzorging van de navelstreng?

Het is perfect normaal dat je, als jonge ouder, bezorgd bent over het verzorgen van de navelstreng! Weet dat dit je baby helemaal geen pijn doet. 

De navelstreng tijdens het verversen

Controleer na een volle luier of de navelstreng niet vuil is. Is dat zo, maak hem dan grondig schoon. Zorg er ook voor dat de luier niet op het stukje navelstreng drukt. Vouw indien nodig de bovenkant een beetje om, zodat het geheel helder en droog blijft. 

Complicaties bij de navelstreng

Complicaties bij de navelstreng zijn zeldzaam. Merk je echter bloed, etter, roodheid of een slechte geur op, contacteer dan onmiddellijk je arts. Dit kunnen tekenen van een infectie zijn.

Wat is een navelbreuk?

Bij een navelbreuk komt de navel naar buiten en vormt hij een bobbel in plaats van een holte. Dit heeft niets te maken met de zorg die je aan de navelstreng hebt besteed. Geef jezelf dus niet de schuld! Maak je zeker geen zorgen, het probleem lost zichzelf normaal op voor de leeftijd van 3 jaar. Spreek erover met je kinderarts tijdens een consultatie.