favorieten
Peridurale of niet?

Bevallen zonder epidurale: wat staat je te wachten qua pijn?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je loopt al een tijd rond met de gedachte dat je graag op een natuurlijke manier zou willen bevallen, zonder epidurale. Bij een geboorte zonder verdoving moet je je goed voorbereiden op de bevalling om de pijn het hoofd te kunnen bieden en die goed te kunnen doorstaan. Is een bevalling echt zo pijnlijk als men beweert? Aan wat voor pijn moet je je precies verwachten? Wij leggen het jou allemaal uit, en sparen je niet, om je te helpen bij je beslissing.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De pijn van de weeën

De pijn van de weeën wordt ongetwijfeld het meest gevreesd. Als het je eerste geboorte is, heb je dit soort van pijn nog nooit eerder ervaren. Men vraagt zich vaak af of het dezelfde soort pijn is als die die je tijdens de menstruatie kan voelen. Om eerlijk te zijn, dat hangt allemaal af van vrouw tot vrouw. Voor sommigen kan de pijn erg diffuus zijn en door het hele lichaam gaan. Voor anderen is het net meer plaatselijk, in de onderbuik of in de nieren. De pijn kan trekkend of brandend aanvoelen, of als hevige contracties. Niet alle vrouwen zijn gelijk als het gaat om pijn, de tolerantie en intensiteit variëren van vrouw tot vrouw. Het is dus moeilijk om van tevoren te weten wat je te wachten staat. Maar het goede nieuws is dat tussen elke contractie de pijn volledig verdwijnt en dat je tijdens dit moment dus even de tijd hebt om op adem te komen. Praat zeker goed met je verloskundige, zij zal je helpen met een effectieve voorbereiding om de pijn goed te beheersen.

De branderige pijn

Voor sommige moeders wordt de ergste pijn ervaren op het moment dat het hoofdje van de baby naar buiten komt. Het is een branderig gevoel dat onmiddellijk ophoudt wanneer het hoofdje is gepasseerd, en kan gepaard gaan met het gevoel dat je bilnaad scheurt (maar dit is natuurlijk alleen maar een gevoel). De rest van het lijfje komt moeiteloos en pijnloos naar buiten. Dit gevoel duurt echter helemaal niet lang in vergelijking met de rest van de bevalling, en het kan zelfs draaglijker aanvoelen dan de weeën: wanneer je dit branderige gevoel voelt, weet je namelijk dat het einde van de bevalling nabij is en dat je eindelijk je baby zal zien. Meestal zal je op dat moment hopen dat hij naar buiten komt. Eenmaal in je armen is alles reeds vergeten. Je voelt geen pijn meer, alleen het geluk je kleine wondertje te ontmoeten.

De onvermijdelijke verdoving

Ook wanneer je beslist hebt om te bevallen zonder epidurale, heb je tijdens de 8e maand van de zwangerschap een verplichte afspraak met de anesthesist. Vooreerst omdat, in geval van complicaties tijdens je bevalling, de anesthesist alle belangrijke informatie van jouw dossier nodig heeft als hij je moet verdoven voor een noodbehandeling.

Wees je er daarnaast ook van bewust dat jouw vastberadenheid om op natuurlijke wijze te bevallen gaandeweg kan afnemen en je op de grote dag toch van gedachten kunt veranderen, zelfs al ben je mentaal sterk en heb je een hoge pijngrens! Je kunt niet voorspellen hoe de dag van je bevalling zal verlopen, hoe lang deze zal duren, of hoe vermoeid je zult zijn. Laat jezelf de optie om het einde van je zwangerschap en het vooruitzicht van jouw baby zo sereen mogelijk beleven.