Quelle est l’influence du stress sur la fertilité ?
favorieten
Onvruchtbaarheid of steriliteit?

Wat is de invloed van stress op je vruchtbaarheid?


Geschreven op 16/01/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 16/01/2023

Ben je van plan binnenkort voor een kindje te gaan proberen en vraag je je nu af of stress je vruchtbaarheid beïnvloedt? In dit artikel lichten we de effecten van stress op de vruchtbaarheid toe.

Of je nu man of vrouw bent, een bijzonder stressvolle situatie of chronische stress kan de goede werking van je voortplantingssysteem verstoren. Wij leggen uit waarom en stellen enkele manieren voor om te helpen je stress te beheersen.

Waarom beïnvloedt stress de vruchtbaarheid?

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam, dat verandert om zich aan te passen aan een gevaarlijke gebeurtenis: dit is de "vecht of vlucht"-reactie.

Dat gebeurt allemaal in ons autonome zenuwstelsel . Het (ortho)sympathische zenuwstelsel activeert dan bepaalde lichaamsfuncties (zweten, hartslag, ademhaling, enz.), en laat andere in rust gaan (spijsvertering en voortplanting). Wanneer het storende element dat de stress veroorzaakt niet langer aanwezig is, neemt het parasympathische zenuwstelsel het over en herstelt het evenwicht in het lichaam.

Maar als de stress chronisch wordt, is er een constante onbalans tussen deze twee zenuwstelsels. Dat heeft een negatief effect op het lichaam en bepaalde functies worden verstoord. Daarom heeft stress dus invloed op de vruchtbaarheid: bij chronische stress wordt het voortplantingssysteem te vaak stilgelegd. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Vrouwen kunnen een verstoring van hun hormonale systeem ondervinden en daardoor niet meer ovuleren of willekeurig eitjes produceren. Bij mannen is aangetoond dat de kwaliteit van het sperma wordt beïnvloed door stress.

Hoe kan je stress verminderen?

Allereerst kan het interessant zijn jezelf in vraag te stellen en aan jezelf te werken om de oorsprong van deze stress te vinden. Het kan een eenmalige stress zijn die verband houdt met een bepaalde gebeurtenis: overlijden, verhuizing, enz. Maar het kan ook chronische stress zijn waarvan de oorzaak niet altijd duidelijk is, of kan veranderen. Bijvoorbeeld de angst om ouder te worden of de angst om het dagelijkse leven verstoord te zien door de komst van een kind.

Daarom is het belangrijk dat je bij moeilijkheden om een kind te verwekken, hulp krijgt van een deskundige. Zij kunnen helpen om de bronnen van stress te identificeren en aan te pakken. Er zijn technieken om stress en angst te verlichten, het contact met het lichaam te herstellen en je gerust te stellen over de komst van een kind in het gezin: sofrologie, hypnotherapie, perinatale massages, yoga of meditatie. Daarnaast is het ook raadzaam om voldoende te slapen, overwerk te vermijden en zoveel mogelijk pauzes te nemen, jezelf te trakteren op bijvoorbeeld een bad of een spa, en te kiezen voor een evenwichtige voeding.

Praat jezelf geen schuldgevoelens aan

Als je moeite hebt om een baby te krijgen, zet je jezelf misschien onder druk. Maar schuldgevoelens voegen eigenlijk een extra laag stress toe. Gun jezelf de tijd, zorg voor je lichaam en geest, en aarzel niet om professionele hulp te zoeken om je stress te verlichten: dat is de beste manier om je vruchtbaarheid te bevorderen!