Mon test de grosesse est positif thumb
favorieten
Alles over zwangerschapstesten

Mijn zwangerschapstest is positief, wat nu?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Enkele dagen overtijd en een voorgevoel zetten je aan om een zwangerschapstest te doen... En ja hoor, je bent zwanger, gefeliciteerd! Maar wat moet je nu doen, behalve juichen, springen en huilen van vreugde? 

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De onontbeerlijke bloedtest

Het eerste wat je moet doen, is naar je arts gaan voor een bloedtest. Vals-positieven zijn zeldzaam, maar met een bloedtest ben je pas écht zeker. Die test maakt het bovendien mogelijk om je zwangerschap te dateren dankzij de gemeten hoeveelheid van het zwangerschapshormoon B-HCG.

Maak een afspraak bij de gynaecoloog

Nadat je zwangerschap is bevestigd, kan je een afspraak maken met je gynaecoloog of vroedvrouw. Zij zullen onderzoeken of alles in orde is en een bloedtest afnemen of voorschrijven om te bepalen of je immuun bent voor toxoplasmose, cytomegalovirus en andere ziekten. Je zal eraan moeten wennen, want dit hoort helaas ook bij je zwangerschap. Gelukkig zijn er ook leuke kanten aan deze eerste afspraak: je krijgt er je eerste echografie en ontdekt de verwachte datum van je bevalling! Tot slot ontvang je ook advies met betrekking tot je voeding en supplementen zoals foliumzuur en andere vitamines.

Een nieuw leven begint

Zwanger zijn is een grote ommekeer in je leven. Denk aan jezelf en aan je baby. Weg met mojito's, tijd voor muntthee! Naast alcohol en sigaretten mijd je ook beter rauwe vis (vaarwel, sushi), rauw vlees (adieu, americain préparé) en rauwe eieren (tot ziens, zelfgemaakte chocolademousse, snif) vanwege de risico's die ze met zich meebrengen. Was groenten en fruit extra grondig tot je alle testresultaten kent.

Je werkgever inlichten

Wat je werk betreft, is er niets dat je verplicht om je werkgever meteen te informeren over je zwangerschap. Toch is dat zeker aan te raden: je geniet pas na de aankondiging van je zwangerschap van ontslagbescherming en enkele andere voorrechten voor zwangere vrouwen. Houdt je job een gezondheidsrisico in voor jou of je ongeboren baby? Dan dien je uiteraard wél zo snel mogelijk je werkgever in te lichten. Ten laatste zeven weken voor je bevalling (of negen weken bij een meerling) dien je wel een medisch attest met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum te bezorgen aan je werkgever. Dit attest bezorg je ook aan je mutualiteit, want zij zorgen immers voor je moederschapsuitkering.

Vrienden en familie op de hoogte brengen

Je kunt het goede nieuws aan je familie en vrienden vertellen, maar let wel: als je nog geen drie maanden zwanger bent, kan je misschien best nog even wachten voordat je het van de daken schreeuwt.