Genderneutraal speelgoed: wat zijn de voordelen?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Wordt er niet gezegd dat we leren en groot worden door te spelen? Het is des te voordeliger om van jongs af aan een neutrale opvoeding aan te nemen, omdat het je kind helpt zich te ontwikkelen terwijl hij of zij plezier heeft.

De psychologische voordelen van genderneutraal speelgoed

Een genderneutrale opvoeding helpt kinderen om alle aspecten van hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Je kind kan vrij uiting geven aan zijn of haar emoties en ideeën. De diversiteit van het speelgoed betekent dat jongens en meisjes niet worden beperkt door genderstereotypen. Uit dit psychologisch onderzoek blijkt dat genderneutraal speelgoed helpt om je kind voor te bereiden op volwassenheid door herhaling en imitatie. Dat heeft een grote invloed op de identiteit van kinderen.

Als je jouw kind met allerlei soorten speelgoed laat spelen, zet je de deur open voor de persoon die hij of zij in de toekomst wil worden.

De ontwikkeling van vaardigheden

Bij elk spel ontwikkelt je kind andere vaardigheden. Spelen met genderneutraal speelgoed helpt je kind om veel van die vaardigheden te ontwikkelen.

Bijvoorbeeld:

  • Dankzij het spelen met poppen ontwikkelt je kind, ongeacht zijn of haar geslacht, een aantal vaardigheden, zoals de motoriek, coördinatie, omgang met anderen en empathie. Spelen met een pop leert je kind ook taken te verdelen op een jonge leeftijd.
  • Door te knutselen, ontwikkelt je kind bouwvaardigheid, creativiteit en motoriek. Die vaardigheden zijn essentieel voor beide geslachten.

Speelgoed dat voor jongens beschouwd wordt, ontwikkelt ruimtelijke intelligentie en is gericht op constructie, terwijl speelgoed dat op meisjes gericht is, interactie, communicatie en probleemoplossend denken bevordert en gericht is op rollenspellen. Die verschillen zullen de sociale aanleg en de vaardigheden van je kind beïnvloeden. Volgens ontwikkelingspsycholoog Jamie Jirout zijn ruimtelijke vaardigheden een deel van de verklaring voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschap en technologie.

Doordat je kind zijn of haar vaardigheden van jongs af aan op verschillende leergebieden ontwikkelt, wordt hij of zij veelzijdig en maakt weloverwogen keuzes. Zeggen ze niet “al doende leert men”?

Kinderen spelen met poppen

Stereotypen doorbreken

Genderneutrale pedagogie stimuleert een gezonde socialisatie en samenwerking tussen kinderen van zowel hetzelfde als het andere geslacht, waardoor genderstereotypen worden tegengegaan. Dat bewustzijn in de kindertijd heeft een grote invloed op de relaties met leeftijdsgenoten op een volwassen leeftijd.

Genderneutraal speelgoed zorgt dus voor een doorbreking van de culturele en ideologische stereotypen.

 

View this post on Instagram

A post shared by Alexandre (@papa.plume)

Wat is genderneutraal speelgoed waarmee je kind kan spelen?

Verschillende soorten speelgoed zijn geschikt voor zowel jongens als meisjes. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Speelgoed met neutrale kleuren
  2. Bouw- en knutselspeelgoed
  3. Boeken
  4. Lappenpoppen en genderneutrale poppen
  5. Muziekinstrumenten

In tegenstelling tot genderspecifiek speelgoed, dat aan stereotypering onderhevig is, helpt genderneutraal speelgoed kinderen om uiteenlopende vaardigheden te ontwikkelen. Een neutrale opvoeding zorgt ervoor dat kinderen zich openlijk kunnen uiten, maar ook een breed scala aan vaardigheden verkennen. Zo kunnen ze in de toekomst vrij hun levenspad kiezen in een gelijkwaardige samenleving, zonder zich zorgen te maken over de vooroordelen die samenhangen met hun geslacht.