Koken met peuters: 6 leuke ideetjes en tips


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Koken met kleine kinderen kan een hele uitdaging zijn. Het duurt langer, je moet extra alert en geduldig zijn, je moet sommige dingen opnieuw doen, je bent bang dat je kind zich zal snijden of verbranden … Maar het kan ook een heel leuk moment zijn om tijd met je kind door te brengen. Wij geven je hieronder enkele praktische tips om van het kookmoment met je peuter een ontspannende activiteit te maken.

1. Begin met kleine, eenvoudige handelingen

Je kind kan al veel kleine eenvoudige handelingen uitvoeren. Laat het een kommetje water of melk toevoegen, groenten of fruit wassen, bloem in een kom scheppen, kruiden knippen … Er zijn al heel wat dingen waarbij je peuter kan helpen.

2. Varieer met recepten

Kinderen vinden het erg leuk om samen koekjes of cupcakes te bakken. Het zijn eenvoudige recepten waarbij ze al veel zelf kunnen doen. De lepel aflikken na het koken is dan vaak de kers op de taart. Laat je kind gerust ook meehelpen bij het klaarmaken van gewone maaltijden. Experimenteer met voedsel dat ze nog niet eerder aten of dat ze misschien niet zo lekker vinden. Zo leren ze ook gezonde dingen maken én het is dan vaak makkelijker om hen te laten proeven van nieuwe dingen. Wat je zelf maakt, maak je beter. Toch?

3. Kies de juiste hulpmiddelen

Gebruik keukenmateriaal dat geschikt is voor kinderen. Een garde of een houten lepel bijvoorbeeld vormt geen gevaar. Scherpe messen kan je het best vermijden, maar laat je kind zeker al zachte dingen snijden met een plastic mes of een kindermes. De Kidicutter is bijvoorbeeld een ideaal mes voor kinderen vanaf 3 jaar om op een veilige manier voedsel te snijden.

4. Laat je kind meekijken

Soms hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Je kan je kind gewoon laten meekijken met wat jij aan het doen bent. Laat je kind op een stevig krukje staan of schaf een leertoren aan. Zo’n leertoren zorgt voor een veilige en stabiele verhoging zodat je kind mee in de potten kan kijken en roeren. Zet de kookpotten achteraan op het vuur en verplaats de pot waarin je kind mag roeren naar de voorste kookplaat. Zo behoud je de controle en het overzicht.

5. Ga voor de totaalervaring

Wil je je kind slechts af en toe laten meehelpen in de keuken? Maak er dan een hele belevenis van. Een koksmuts en een schort laten je kind zich een hele chef-kok voelen. Voorproeven verplicht! 

6. Houd het gezellig

Krijg je toch ongewoon veel stress van koken met je peuter? Laat het dan een tijdje rusten. Je kind voelt je stress aan en zal op die manier een negatieve ervaring overhouden aan het koken. Probeer het later opnieuw en kijk naar bovenstaande tips voor een gezellig kookmoment met je peuter.