Op reis met een au pair: alleen maar voordelen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Een au pair staat je dagelijks bij met de zorg voor je kinderen: ontbijt maken, helpen bij huiswerk, hen naar hobby’s voeren, etc. Maar wist je dat je een au pair ook mee op vakantie kan nemen? Dat heeft bovendien tal van voordelen voor het hele gezin. Je leest er hier alles over.

In samenwerking met Au Pair Service

Een au pair komt vanuit het buitenland naar België in het kader van een cultuuruitwisselingsproject. De au pair moet minstens 18 jaar oud zijn en maximaal 26 jaar oud. Doorgaans werken zij een periode van 1 jaar, al zijn er ook au pairs die bijvoorbeeld tijdens de zomer een aantal maanden naar ons land komen. “Zij werken 20 uur per week en helpen naast de zorg voor de kinderen met licht huishoudelijke taken”, legt Nadine Muijres van Au Pair Office uit. “In ruil daarvoor krijgt de au pair 450 euro per maand en kost en inwoon bij het gastgezin. Het is echt de bedoeling dat de au pair deel uitmaakt van het gezin. We hebben dan ook veel gastgezinnen waar de au pair jaren later nog eens bij op vakantie komt of die zelf de au pair gaan bezoeken.”

Op reis met een au pair

“Gaat een gastgezin op reis, dan wordt de au pair sowieso doorbetaald tijdens deze periode”, gaat Nadine verder. “Omdat ze doorheen het jaar een hechte band opbouwen, kiezen veel gastgezinnen ervoor om de au pair mee te nemen op vakantie. Voor hen is het een unieke kans om iets van de wereld te zien en voor de gezinnen is de au pair een extra helpende hand met de kinderen.”

“Tijdens de reis kunnen ouders even een paar uurtjes tijd maken voor elkaar terwijl de au pair bij de kinderen blijft. Zo kan je als koppel op safari gaan, met een jetski varen of andere dingen doen waarvoor de kinderen nog te jong zijn. Ook is de au pair een extra paar handen en ogen, bijvoorbeeld aan het zwembad of in een drukke stad. Zij hebben een band met de kinderen dus is het voor hen vaak leuker dan de kidsclub van een hotel. Vaak zien we ook samengestelde gezinnen waar een groot leeftijdsverschil is tussen de kinderen. Dan kunnen de ouders iets met de oudsten gaan doen terwijl de au pair op de jongsten past. Zo is er altijd een vertrouwenspersoon om de ouders te ontzorgen.”

Au Pair Office

Au Pair Office is een Belgisch bedrijf dat de perfecte au pair matcht met jouw gezin. Zij regelen al het papierwerk, de administratie en screenen de kandidaten. Ook staan ze zowel jouw gezin als de au pair bij tijdens de samenwerking, om bijvoorbeeld de eventuele cultuurshock op te vangen of te bemiddelen bij eventuele kleine zorgen. “Au Pair Office screent de kandidaten grondig en luistert naar de noden en wensen van je gezin”, legt Nadine uit. “Zo moet een au pair altijd over een diploma beschikken, moeten ze relevante ervaring kunnen voorleggen en vaak ook een EHBO-cursus volgen. Gezinnen die op zoek zijn naar een au pair, mogen om bepaalde vaardigheden vragen, zoals bijvoorbeeld kunnen koken of over een rijbewijs beschikken. Elke au pair volgt bovendien verplicht taallessen in 1 van onze 3 officiële landstalen. Het gastgezin krijgt vervolgens de geschikte profielen en na een videogesprek met de kandidaten maken zij een keuze.”

Heel veel verschillende gastgezinnen

“Een au pair is niet enkel weggelegd voor de rijken”, zegt Nadine. “We hebben heel veel verschillende gastgezinnen, ook koppels van hetzelfde geslacht, alleenstaande ouders, gescheiden ouders, adoptieouders, gezinnen waarbij beide ouders een drukke baan hebben, grote gezinnen, …”

“Ik heb zelf 4 kinderen en altijd een au pair gehad. Zo is Au Pair Office ontstaan. Een au pair biedt enorm veel flexibiliteit voor je gezin en je hoeft niet steeds een beroep te doen op grootouders voor kinderopvang. Voor de ouders geeft het een zekere gemoedsrust en voor de kinderen de nodige stabiliteit. Je kind hoeft niet elke dag in de nabewaking te blijven en je hoeft als ouder niet én te koken én te wassen én de kinderen in bed te stoppen én nog snel tijd vrij te maken voor jezelf en je partner. Daarnaast haal je een andere cultuur in huis en wordt je een beetje wereldburger. Een au pair is geen werknemer, maar maakt echt deel uit van je gezin. Als het financieel kan en je hebt plaats in huis, kan ik het alleen maar aanraden.”

Meer info? Neem een kijkje op de website van Au Pair Office.