prénoms bébé
favorieten
Voornaam kiezen

Hoe kies je een originele babynaam?


Geschreven op 31/03/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 31/03/2023

Ben je op zoek naar een leuke babynaam waarmee je origineel uit de hoek komt? Dan zijn er tal van inspiratiebronnen die je kan gebruiken om een originele babynaam te kiezen. Wij zetten alvast onze beste tips op een rijtje.

Een unieke naam kan je kindje het gevoel geven dat hij of zij extra speciaal is. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat iemand uit je omgeving voor dezelfde naam kies. Toch zijn er ook een paar zaken waarop je moet letten. Het kan erg vervelend zijn voor je kind als hij zijn eigen naam niet of heel moeilijk kan uitspreken of spellen. Zodra je kind leert lezen of schrijven, is het nogal ontmoedigend als de eigen naam te lastig is. Ook is het vaak lastig om keer op keer aan anderen te moeten uitleggen hoe hun naam uitgesproken of geschreven wordt.

Vraag advies aan je omgeving

Praat met je partner, vrienden, familie of kinderen in je omgeving over hun naam. Zijn ze tevreden met hun eigen voornaam of niet? En waarom dan precies? Zo kan je misschien meteen al een paar van je eerste ideeën schrappen of bevestigd zien.

Zoek overal inspiratie

Er is tal van inspiratie te vinden voor originele babynamen. Je hoeft het ook helemaal niet ver te gaan zoeken. Duik in de literatuur, films, muziek, geschiedenis, kunst, wetenschap of kijk naar de natuur. Zoek naar een naam met een speciale betekenis, eerder dan een speciale naam te kiezen enkel omdat hij origineel is. Je kan ook gerust de klassieke boeken met babynamen raadplegen, maar dat maakt een naam natuurlijk iets minder uniek.

Probeer namen uit

Spreek de mogelijke namen voor je baby regelmatig uit tegen je partner, om te voelen of ze vlot van de tong rollen. Probeer ze ook eens door het huis te roepen, alsof je je kind aan tafel roept, of te zingen bij wijze van slaapliedje. Voelt het natuurlijk aan? Dan is dat misschien de naam voor jullie kind! Schrijf de naam verschillende keren op, typ hem uit, probeer hem op een geboortekaartje te zetten. Ziet het er goed uit? Als het plaatje klopt, zal je dat meteen voelen.

Neem mensen in vertrouwen

Als je echt twijfelt aan een paar namen, is het een goed idee om een aantal mensen in vertrouwen te nemen en de namen ook aan hen voor te leggen. Op basis van hun eerste reactie kan je voelen of het goed zit. Uiteraard hoef je je niets aan te trekken van wat anderen denken, maar het kan helpen om de knoop door te hakken.

Met deze tips kom je uiteindelijk wel tot een unieke naam die toch vlot uit te spreken is. Doe vooral waar jullie je goed bij voelen, maar houd ook rekening met hoe je kind hier zelf tegenaan zou kunnen kijken. Hij of zij moet de naam een heel leven dragen, dan is het niet fijn om telkens te moeten verduidelijken hoe hij uitgesproken of geschreven wordt.